Ekonomide büyüme sürprizi beklentileri aştı

TÜRKİYE ekonomisi 2015 yılının üçüncü çeyreğinde sürpriz bir büyüme gerçekleştirdi. Ekonomi 2015 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydetti.

TÜRKİYE ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4'le beklentilerin üzerinde büyüdü.

Ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4'le beklentilerin üzerinde büyüdü. Reuters anketinde büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 2,8 olması bekleniyordu. GSYH ilk 9 ayda yüzde 3,4 büyüme kaydetti. OVP'de bu yıl büyümenin yüzde 3 olması bekleniyor. Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2,5, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme kaydetmişti.

BİR SÜRPRİZ DE CARİ AÇIKTA

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari açık rakamları da sürpriz yaptı.

Cari Denge Ekim'de 133 milyon dolar açık verdi. Ocak-Ekim'de ise 25.411 milyar TL açık verdi. Cari açık, geçen yıl Ekim ayında 2.31 milyar dolar; 2014 yılı sonunda 46.53 milyar dolar olmuştu. Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Ekim ayı için cari denge tahminleri 200 milyon dolar fazla ile 800 milyon dolar açık bandında yer almıştı. Ankette 2015 sonu beklentileri ise 32.0-37.9 milyar dolar açık bandında bulunuyordu.

BÜYÜME SÜRPRİZİ İÇİN HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yılın üçüncü çeyreğinde büyümenin özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleştiğini vurgulayan Şimşek, 2016 yılının çok daha iyi olacağını; çünkü reformların hayata geçirileceğini ve büyüme potansiyelinin artacağını söyledi. Maliye politikasında sıkı duruşun süreceğine dikkat çeken Şimşek, bunun iki temel sorun olan cari açık ve enflasyonla mücadelede yardımcı olacağına dikkat çekti. Reformlarla Türkiye'nin küresel rekabet zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacaklarıını belirten Şimşek, sürdürülebilir büyümeyi artıracaklarını ve orta vadede cari açık/GSYH'yı yüzde 3'ün altına indireceklerini vurguladı.


Kaynak: İnternethaber.com  
1814 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.