Özçay, 2,5 Yapraklı Organik Yeşil Çay İle Dünya'ya Açıldı

Dünyada ilk kez Trabzon'un Of ilçesinde üretilen ve çay bahçelerine girilerek tek tek elle toplanan 2,5 yapraklı organik yeşil çay, Fransa’da yılın inovasyon ödülünü aldı.

Özçay Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Genel Müdürü ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, dünya inovasyon yarışma ödülü için müracaat ettiklerini belirterek, “Kendimizi çok şanslı olarak görüyoruz. Çünkü dünyanın başka hiçbir yerinde bu tarzda ürün yetiştirilmiyor.” dedi.

Trabzon'un Of ilçesinde özel sektöre ait bir çay firması tarafından üretilen 2,5 yapraklı organik yeşil çay için gelen yoğun taleplere karşılık verilemiyor. 2016 yılında ilk defa deneme üretimine başlanan ve geçtiğimiz yıl Fransa'ya ihraç edilen 2,5 yapraklı organik yeşil çay, yurt dışındaki fuarlarda yoğun ilgi gördü. Fransa'da yılın inovasyon ödülünü alan organik yeşil çay, Trabzon'da yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Bahçeden tek tek elle toplanarak belli bir prosedürden sonra paketlenen 2,5 yapraklı organik yeşil çay için 'Dünya İnovasyon Ödülü'ne müracaat edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özçay Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Genel Müdürü ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, Fransa'ya ihraç edilen 20 bin adet 2,5 yapraklı organik yeşil çayın ardından yoğun bir şekilde talep geldiğini belirterek firma olarak dünya inovasyon ödülü için müracaat ettiklerini söyledi.



İHRACATA SIRA GELMEDEN İÇ PİYASADA TÜKETİLİYOR


2,5 yapraklı organik yeşil çayın dünyada ilk kez Trabzon'un Of ilçesinde üretildiğini dile getiren Saral, “Geçen sene ilk defa Fransa'daki firmaya yaklaşık 20 bin adet 2,5 organik çay ihraç ettik. O kadar çok talep olmaya başladı ki bu sene ihracata fırsat vermeden kendi bünyemizde Türkiye içerisinde ürettiğimiz bütün 2,5 yaprak organik çayı satar pozisyona geldik. Bizim ürettiğimiz 2,5 yapraklı organik yeşil çay dünyada hiçbir yerde üretilmemiş. İlk defa biz ürettik. Tek tek topladığımız organik çayları belli bir prosedürden geçirerek bir araya getiriyoruz" dedi.



FRANSA’DAN ÜRÜNE YOĞUN TALEP


Amerika'daki fuarda 2,5 yapraklı organik yeşil çayın ilgi gördüğünü vurgulayan Saral, "Ürünü sattığımız Fransa'daki firma bu ürünü Amerika'da fuara götürdü. Orada çok ilgi gördü. Çünkü dünyada bunun başka bir örneği yok. Bu sene kendisine ürün veremediğimizi söyleyince önümüzdeki seneyle ilgili bir bağlantı yapmayı istediklerini söylediler. Fransa'daki firmaya fuardan çok dönüş olmuş, inşallah bizde kapasitemizi artırarak hem yurtiçine hem de yurtdışı ihracatına ürün yetiştirmeye çalışacağız. Ürünümüz tamamen organiktir. Organik ürün sertifikasıyla birlikte yurtdışına özellikle AB ülkelerine organik ürün olarak satma şansına sahibiz. AB organik ürün ithalatında çok hassas davranıyor. Ama bizim ürünümüz tüm AB ülkelerine ve hatta dünyanın her yerine organik olarak ihraç edebileceğimiz sertifikaya sahip bir ürün. Bizde bu ürünü tüm dünyanın beğenisine sunuyoruz. Ürünün en önemli özelliği organik ve yeşil olması. Fermantasyona bu ürünü vermeden bu işi hallettiğiniz işin çayın içinde bütün değerleri alabilme şansına sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla insan sağlığı için çok faydalı bir içecek." ifadelerini kullandı.


Kaynak: tb.org.tr
219 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.