TTSO Başkanı: "Çayın katma değerini yükseltmeliyiz"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türk çayının kalitesini yükselterek uluslararası standartlarda ve yaygın biçimde pazarlanmasının sağlanması gerektiğini belirterek, “Hepimizin ortak paydası çayın katma değerini yükseltmek olmalıdır. Bu doğrultuda 4 ülkeyle Çay Yolu adı verilen bir proje yürütüyoruz” dedi.


Trabzon Ticaret Borsası’nın düzenlediği 3T (Turizm, Ticaret, Tarım) Karadeniz Toplantıları kapsamında, çayın ele alındığı Çay Bardaktan Taşıyor konulu panele Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Of TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral ve sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ile diğer ilgililer katıldı.


“ÇAY YOLU PROJESİ İLE TÜRK ÇAYINI TANITIYORUZ”


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Firmalarımız, Çaykur, Borsalarımız, üniversitelerimiz, kamu, özel sektör, üniversite işbirliği içinde güzel çalışmalar yapılıyor. Belli bir noktaya gelindi, sektör oturmaya başladı. Zaman zaman dalgalanmalar elbette oluyor. Asıl üzerinde durulması gereken konu, çayın kalitesini yükselterek uluslararası standartlarda ve daha yaygın bir şekilde Türk çayının pazarlanmasını sağlayacak adımların atılmasıdır. Bu doğrultuda da elbette çeşitli çalışmalar yapılıyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan ve Gürcistan’daki ticaret odalarıyla birlikte Çay Yolu ismi verilen bir projeyi bu yıl yürütmeye başladık. Bu projede asıl amacımız, Türk çayının o ülkelerde ve daha geniş bir alanda tanıtılmasıdır. Kalitesinin yükseltilerek, Avrupa Birliği standartları alınarak çayımızın piyasaya sürülmesi için altyapının oluşturulmasını amaçlamaktayız. Avrupa’nın çay alışkanlığı farklı. Türk çayını onlara kabul ettirmeliyiz. Onlardan da bir şeyler alarak çayı daha fazla katma değer sağlayacak bir duruma getirmemiz gerekiyor. Çin’den batıya doğru geldiğimizde çayın katma değer olarak çok uçuk rakamlarda olduğunu görüyoruz. Hepimizin ortak paydası çayın katma değerini yükseltmek olmalıdır. Bu sektörde emek harcayanların karşılığını alması gerekmektedir. Ayrıca biraz daha ihracata dönük çalışarak ülke ihracatını destekleyecek rakamlara ulaşmalıyız. Dünyadaki güzel örnekleri dikkate alarak ilerlemeliyiz.”


Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise, Mayıs ayında başlayacak 2019 yaş çay alım kampanyası öncesinde sektörde önemli sıkıntıların, beklentilerin ve çözüm gerektiren konuların olduğunu bildiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:


“Bu konuları üretici, sanayici, tüketici, Çaykur, özel sektör bir bütün halinde, birlikte hareket ederek çözmeye çaba göstermekten başka çaremiz yoktur. Herkesin kendisinden başkasına bakmadığı, kendi doğrusundan başka doğru tanımadığı bir anlayış ile bir yere varmak mümkün değildir. Onun için, bir ve birlikte olacak, hep beraber hareket edecek, çok çalışıp, çok üretip, çok satarak kazanacağız.”


Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Fındıktan sonra bölgemizin ve ilimizin en önemli tarım ürünü olan çayda verim ve kaliteyi arttırmalıyız. Hem tarım, hem de ticaret ürünü olan çayımızda verim ve kalite ne kadar yükselirse, talebi ve ticareti de o kadar artacaktır” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis’in yönettiği panelde Of TSO Başkanı Erdal Saral, Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna ve ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, çayın üretimi, pazarlaması ve diğer konularla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.


Kaynak: ttso.org.tr
351 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.