2023'te Hangi Sektörde İşgücü Açığı Olacak

Monster Worldwide Gelişen Pazarlar Başkanı Rob Brouwer, Türkiye nüfusunun yaşlandığını ve 2023'te nüfusun yüzde 10'unu yaşlıların oluşturacağını kaydederek en fazla işgücü açığı olan sektörü açıkladı.

Monster Worldwide Gelişen Pazarlar Başkanı Rob Brouwer, Türkiye nüfusunun yaşlandığını ve 2023'te nüfusun yüzde 10'unu yaşlıların oluşturacağını kaydederek, ''Bu da, yakın gelecekte yetenek açığından Türkiye'nin de olumsuz etkileneceğini gösteriyor'' dedi.

Rob Brouwer, küresel ekonomik krizin ardından istihdam sektöründe yaşanan değişimi değerlendirdiği açıklamasında, yüksek işsizlik oranlarına karşın küresel yetenek açığının büyüdüğü ve bu gelişmenin yakında ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği görüşüne yer verirken, ''Ekonomiler rekabetle baş ederken, şirketler yetenekler için tahmin edilemeyecek boyutta rekabet edecekler'' dedi.

Dünyada yaşanan yetenek kıtlığının nedenlerine değinen Brouwer, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki eğitim sistemlerinin kalitesi, işgücünün küresel ekonomide başarılı olmasını olumsuz etkiliyor.

Örneğin, çok uluslu şirketler, Hintli profesyonellerin sadece yüzde 25'ini işe almayı göze alabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda nüfus artışı olacak ama gerekli pozisyonlara, doğru becerilere sahip kişiler yerleştirmek zorlaşacak. Ekonomik gelişme, işgücünün sınırlı düzeyde istihdam edilebilirliği ile birleşecek. Mezun olanların yalnızca yüzde 10-20'si uluslararası standartlara göre işe alınabilir olacak.

TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusu yaşlanıyor ve 2023'te nüfusun yüzde 10'unu yaşlılar oluşturacak. Bu da, yakın gelecekte yetenek açığından Türkiye'nin de olumsuz etkileneceğini gösteriyor. Türkiye'de perakende, telekom, bilgi teknolojileri, inşaat gibi hızla büyüyen sektörler halihazırda yetenek kıtlığı çekiyor.''

Çalışanlar için en önemli konunun güvenlik olduğuna dikkati çeken Brouwer, bunun, son 10 yıldır görülen ancak krizle birlikte daha belirginleşen bir durum olduğunu belirterek, birçok insanın güvenli bir iş için kariyerinde ilerlemekten vazgeçtiğini kaydetti.

Brouwer, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişen pazarların yetenek kıtlığı çektiğinin altını çizerken, Monster'in bu konudaki çözümlerini, ''stratejik işgücü planlaması'', ''geçişi kolaylaştırmak'', ''beyin sirkülasyonunu beslemek'', ''istihdam edilebilirliği artırmak'', ''bir 'yetenek kafesi' geliştirmek'', ''geçici ve sanal değişkenliğin teşvik edilmesi'', ''havuzu genişletmek'' şeklinde sıraladı.

''Yetenekleri elinde tutmak'', ''yenilerini çekmek'', ''kilit çalışanlarını kaybetmemek'' isteyen şirketlerin ne yapması gerektiğine ilişkin olarak da Brouwer, şu önerilere yer verdi:

''Yıldızları ayrı tutmaktan korkmayın; en iyi şirketler tüm çalışanları ile ilgili düzenli incelemeler ve değerlendirmeler yaparlar. Kişisel ilişkiler kurun; büyük şirketlerde bile CEO ile yüksek potansiyele sahip çalışanlar arasında kişisel ilişkiler kurulması çok önemlidir. Geri besleme yapın; yüksek potansiyele sahip çalışanlara performansları hakkında sürekli geri besleme yapın. Eğitimlere yatırım yapın; çalışanlarınızın, sektörel derneklere katılımları, eğitim fırsatları, konferanslar ve seminerlerden faydalanmaları için bütçeler ayırın. Şirket içi eğitimler sunun; Yüksek potansiyele sahip çalışanları kıdemli yöneticiler ile eşleştirin.'


Kaynak: Anadolu Ajansı
1557 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.