ANKA Seri Üretime Hazır

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve 30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen "ANKA" İnsansız Hava Aracı Sistemi, kabul test sürecini tamamlamasının ardından seri üretim siparişine hazır, yeni talipleri ve bütün görevler için tam operasyonel hava aracı ile 7-10 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek IDEF'13 Fuarı'nda sergilenecek.

2011 yılında prototipiyle ilk kez yine IDEF Fuarı'nda görücüye çıkan TUSAŞ'ın özgün ürünü Türk İnsansız Hava Aracı ANKA, 17.3 metre kanat açıklığı, yaklaşık 1.7 ton kalkış ağırlığıyla, kendi sınıfının en üst kapasiteli insansız hava araçları arasında yer alıyor.  
   
Büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olması, gece/gündüz her türlü hava koşulunda keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine, jetyakıtı kullanan 155 beygirlik dizel motora ve uçuş süresi boyunca çalışabilen buz önleme sistemine sahip olması, ANKA'nın ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.
   
ANKA'nın ilk uçuş testlerine başladığı ve prototipinin IDEF 2011'de sergilendiği tarihten bu yana aradan geçen iki yıl içinde Sistem entegrasyon laboratuvarında doğrulanan yazılımlar ve Otomatik İniş Kalkış Sistemi (OİKS) uçak üzerine entegre edilerek devreye alındı ve uçuş test faaliyetlerine yoğunlaştırılarak devam edildi.
   
Gerçekleştirilen 100'ün üzerinde uçuşta Ana Veri Linki Sistemi (VLS), Yedek VLS, OİKS ve Hava Aracı ile  farklı rüzgar limitleri ile otomatik iniş kalkış testleri, otopilot ile farklı farklı görev senaryolarını içeren uçuş testleri, faydalı yük (FLIR, GB) uçuş testleri, güçlendirilmiş motor ile uçuş performans testleri gerçekleştirildi. 
   
ANKA'nın daha yüksek irtifalara çıkabilmesi, daha uzun süre havada kalabilmesi ve daha fazla yük taşıyabilmesi için en önemli faktörler arasında olan hava aracı ağırlığının azaltılması konusunda çalışmalar yapılarak uçak üzerinde önemli ağırlık azaltma işlemleri gerçekleştirildi.
   
Diğer taraftan, maliyetlerin düşürülmesi, fonksiyonelliğin artırılması ve kullanım kolaylığı açısından hava aracındaki elektronik elemanlar ve yazılımlar iyileştirildi, daha az yakıt harcanması ve hava aracı güvenliğinin artırılması çalışmaları yapıldı.   
   
Haziran 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Günü vesilesi ile, altı saat süresince TUSAŞ tesislerinin olduğu bölge ve tören alanı ANKA'ya entegre gece/gündüz görüş ve termal görüş kameralarıyla görüntülendi. 
   
Tüm bu gelişmeler paralelinde ANKA Blok-A'nın Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından hazırlanan kriterler çerçevesinde kabulüne yönelik faaliyetlere Eylül 2012'de  başlanmış olup, art arda tamamlanan başarılı uçuşlar ve yer testleri sonrasında 1 Şubat 2013 tarihinde SSM tarafından yürütülen Özgün TİHA Geliştirme Programı Blok-A kabul faaliyetleri tamamlandı. 
   
Ülkemizin bugünkü harekât ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ANKA'nın SATCOM sistemi ile bütünleştirilerek uydu üzerinden kontrolünü sağlayacak 10 uçaklık seri üretim sözleşmesinin SSM ile imzalanmasında son aşamaya gelinmiş olup, uluslararası alanda büyük ilgi gören ANKA'nın başta bölge ülkeleri olmak üzere tanıtım ve iş geliştirme faaliyetlerine devam edilmektedir. 2013 yılında en az iki bölge ülkesi ile satış ve ihracat sözleşmesi imzalanması hedeflenmektedir.
   
Yakında göreve başlayacak olan ANKA'nın IDEF'in yanı sıra önümüzdeki dönemde diğer bazı uluslararası fuarlar ile uçuş gösterimli tatbikatlara katılması planlanıyor. 
   
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ANKA'nın neredeyse tamamı yerli imkanlarla ve yerli tedarik zinciri ve yardımcı sanayi firmalarının katkısı ile yapılmış olması, uçağın ve tüm sistemlerinin bugünkü ihtiyaçların yanı sıra geleceğe yönelik ulusal ve ihracata yönelik gereksinimlerin dikkate alınması, tüm askeri standartlar ve NATO gerekliliklerine uygun olarak yapılan standardizasyon ANKA'nın yine IDEF'te göz dolduracağını ve Türkiye ile ortak girişimlerde bulunmak isteyen birçok ülkenin ilgisini çekeceğini gösteriyor.  
   
ANKA'sı ile teknolojik liderlik konumunu pekiştiren TUSAŞ, savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanında özgüven ve heyecanın artmasına sağladığı katkı açısından büyük önem taşıyor.


Kaynak: thelira.com
1127 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.