Bilişim Sektöründe 70 Bin Nitelikli Elemana İhtiyaç Var
Gebze Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ve Bilişim Vadisi Projesi'nde yer alacak iş yerlerinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu arasındaki işbirliği protokolü imza törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Kocaeli İş Kurumu Müdürü Ulvi Yılmaz katıldı.
80 GÜNLÜK KURS
Bu protokolle ilgili bilgi veren Kocaeli İş Kurumu Müdürü Ulvi Yılmaz, ilk aşamada kursların Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nden 100'er olmak üzere toplam 200 kişiye yönelik başlatılacağını, kursun niteliğine göre 800 saate kadar yaklaşık 80 gün süreceğini bildirdi. Kurs sırasında kursiyerlere 20 TL cep harçlığı verileceği, iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortasının da kurum tarafından karşılanacağını belirtti. Bu kurslara katılacak olanların ise en fazla 35 yaş, lisans veya önlisans mezunu olması gerektiğini açıkladı.
KURSA BAŞVURANLARA CEP HARÇLIĞI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanın Fikri Işık yaptığı konuşmada, bu projenin çok uzun bir hazırlık dönemi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bugün kalkınmış ülkelerin tamamında nitelikli insan unsuru kalkınmada birinci önceliktir. Onun için nitelikli insan çağımızın artık kalkınmasında olmazsa olmaz en önemli unsur. Türkiye hızlı büyüyor, hızlı değişiyor. Ama nitelikli insan yetiştirmede aynı hıza ulaştığımızı söylememiz mümkün değil.
70 BİN NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI VAR
Hele bir de çağın dönüş hızının arttığı bu yüzyılda, hele de şu 10 yılda internetin keşfinden bu güne kadar yaklaşık 20 yıl sürede dünyadaki bilimsel ve teknoloji gelişme baş döndürücü. Böyle bir çağda bu çağa ayak uyduracak nitelikli eleman bizim için olmazsa olmaz. Ama şu an sektörün bize ifade ettiği en az 70 bin nitelikli insana ihtiyacımız var.
Gençler bu kursa başvurur ve kabul edilirseniz size cep harçlığı vereceğiz. İş kazasına yönelik sigorta yapacağız. Öğretim elemanını Gebze Teknik Üniversitemiz ve Kocaeli Üniversitemiz karşılayacak. Başka hiçbir ücret alınmayacak. Her öğrenci için kent kart verilecek. Ayrıca bir öğün yemek masrafını karşılanacak."
KENDİ İŞİNİ KURANA 50 BİN TL HİBE
Bakın Işık konuşmasında, ilk etapta Gebze ve Kocaeli Üniversitelerinden 100'er olmak üzere 200 kişiyle eğitime başlanacağını hatırlatarak, "Bu sayıları artırmak için gayret göstereceğiz. Alınan eğitimden sonra iş bulması değil, asıl hedefimiz kendi işini kursun. Bu anlamda 50 bin TL hibe vereceğiz. Türkiye'de sermayesi olmayan ancak sağlam projesi olan birinin finansmana ulaşma sıkıntısı yok. Bu yıl Tekno Girişim konusunda özel bir girişim yaparak 638 gence destek verdik. Bu projeyi son derece önemsiyoruz. Bilişim Vadisi'nin 1. ve 2. yapımlarının altyapısı bitti. Asıl arzumuz gençlerimiz burada kendi şirketlerini kursunlar. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ise konuşmasında şu anda Türkiye'de 1 milyon 700 nitelikli elemana ihtiyaç bulunduğunu, 2 yıl içinde bunun 7 milyon kişiye çıkacağını belirtti.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Ercümen Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın'ın da yaptığı konuşmaların ardından protokol imzalandı.