'Bilişim şirketlerimiz sınırları aşacak'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hükümet programı içinde çıkarılması öngörülen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'yla bilişim şirketlerinin yurtdışında büyümesinin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi.

Yıldırım, "AB, Türk bilişim şirketlerinin önüne, verilerin koruması yasası eksikliğini engel olarak koyuyor. Bu yasayla bilişim şirketlerimiz sınırlar aşacak, sektör daha hızlı büyüyecek." dedi.

Bakan Yıldırım, hükümetin 2012 programındaki söz konusu kanun tasarısının, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlık'a gönderildiğini açıkladı. Yıldırım, bunun Türk bilişim şirketlerinin çağrı merkezi, veri merkezi, yazılım ve donanım hizmetlerini özellikle AB ülkelerine ihraç etmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Son 10 yılda 30 milyar doların üzerinde büyüyen bilişim sektörünü, gelecek 10 yılda 120 milyar dolar daha büyütmeyi planladıklarını belirten Yıldırım, "2023 yılı hedeflerimize ulaşmak ve Türkiye'yi bilgi toplumu yapabilmek için söz konusu yasayı yakın zamanda TBMM'ye getireceğiz. Türkiye'yi özellikle Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkiler açısından güvenli ülke statüsüne çıkarmak, şirketlerimizin global bilgi ekonomisi pastasından aldıkları payı arttırmak zorundayız." diye konuştu. Bakan Binali Yıldırım, yabancı yatırımcıları ve sermayeyi Türkiye'ye çekmenin temel kriterlerinden birinin de hukuki altyapıyı uluslararası iş yapılabilir seviyeye taşımak olduğunu vurgulayarak, "Fitch gibi uluslararası kurum ve kuruluşların, 'Yatırım yapılabilir ülke' şeklindeki notlarını daha da çok yükseltmemiz için gerek yasal düzenlemeler gerek uluslararası konvansiyonların hayata geçirilmesi gündemimizde. Bu konuda gerekli her türlü çalışma yapılacak ve süreçler hızlandırılarak takip edilecektir." dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun, Türkiye'nin ekonomik ilişkileri dışında terör ve diğer suçlarla mücadele açısından da önem taşıdığının altını çizdi. Tasarısının, Avrupa Birliği'nin veri koruması düzenlemelerine paralel hazırlandığını kaydederek, "Bu kapsamda AB ülkeleriyle bilgi alışverişi ve işbirliğinin önündeki engelleri de kaldırmış olacağız. Ayrıca tasarı, bireyin anayasal hak ve özgürlüklerini koruyacak, gelişen teknolojinin ve yeniliklerin bireyin hayatına girmesini engellemeyecek şekilde hazırlandı." şeklinde konuştu. Bakan Yıldırım, tasarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2004 yılından beri iletişim sektöründeki spesifik veri koruması uygulamalarına paralel yapıda olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak: Cihan Haber Ajansı
1158 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.