Bu şifreyi kırmak 17 milyon yıl alıyor

Son günlerde siber saldırıya maruz kalan birçok önemli kurum, bu saldırılardan korunmanın yöntemlerini arıyor. Kurumların site güvenliğini arttırmasının yanı sıra kullanıcıların üzerine düşen sorumluluklar da var.

2012 yılının başında bir e-ticaret sitesinin saldırıya uğramasının hemen ardından, sosyal medya mecrası LinkenIn de kullanıcılarının şifrelerinin çalındığını açıklamıştı. Bu tür siber saldırı haberleri tüm dünyada yıl boyunca yankılanmıştı. 2013 yılına gelindiğinde Twitter, 250 bin kullanıcısının şifrelerinin çalındığını duyurmuştu. Türkiye’deki önemli kurumlar da bu tür saldırılarda ciddi zarar gördü.
 
Bu saldırılardan korunmak için site güvenliğinin çok yüksek olması gerekiyor. Kullanıcıların da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle şifrelerin çalınması imkansız hale gelebiliyor.
 
8 haneli bir şifre, yalnızca 9 dakikada çözümlenebilirken, 8 hafli bir sözcük ve bir sayıdan oluşan şifrenizin dolandırıcılar tarafından çözümlenmesi yaklaşık bir buçuk gün sürüyor. Yine 8 harfli bir şifre, bir yabancı karakter ve bir rakamdan oluşan şifrenin çözümlenebilmesi 19 yıldan fazla sürüyor. Bu şifreleri daha fazla harf, rakam ve karakterle karmaşık hale getirerek çözülmesini 17 milyon yıla kadar arttırabilirsiniz.
 
BUNU ÖRNEKLERLE AÇIKLAYALIM
 
Şifre: Aquarius
 
Çözülme süresi: 9.08 dakika
 
Şifre: Aquarius1
 
Çözülme süresi: 1.59 gün
 
Şifre: Aquar$ius1
 
Çözülme süresi: 19.24 yıl
 
Şifre: Aqu57ar$iu3s
 
Çözülme süresi: 17,400,000 yıl
 
Hackerların işlerini zorlaştırmak adına kullanıcıların atabileceği adımlar şöyle:
 
Şifreleriniz, takım ismi veya kuruluş yılı olmasın.
 
Oluşturduğunuz şifreler, mümkün olduğu kadar uzun olsun.
 
Şifreleriniz büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakterler içersin.
 
Kullanıcı adı ve parolalarınız aynı olmasın.


Kaynak: Popularmec
1097 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.