E-ticaret Hacmi Yüzde 40 Arttı
Türkiye'de e-ticaret sektörü hacmi geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak 35 milyar liraya ulaştı.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün Türkiye'de her yıl yüzde 30-50 arasında büyüme gösterdiğini belirterek, pazarın henüz doygunluk aşamasına ulaşmadığını söyledi.
Sigorta işlemleri çıkarıldığında 2012'de 25 milyar liraya ulaşan sektör hacminin 2013'ü 35 milyar lira düzeyinde kapattığını dile getiren Orhun, "2013'ün ilk yarısında birçok yeni e-ticaret oluşumu gözlemledik. Bunlar sektörün hareketlenmesini sağladı. Mevcut oyuncuların birçoğunda da önemli büyümeler gözlemledik" dedi.
Yurt dışından Türkiye'ye gelen yatırım ve satın alma haberlerinin sektörde dinamizme yol açtığını anlatan Orhun, belirli ürünler satan e-ticaret sitelerinin ve işini geliştirmek isteyen KOBİ'lerin, e-ticaret dünyasında giderek daha çok yer almaya başlamasıyla sektörün zenginleşmeye devam ettiğini kaydetti.
"Taksit ile ilgili geçişler daha yumuşak yapılmalı"
Kredi kartına taksit sınırlandırmasının sektöre olası etkilerini de değerlendiren Orhun, kararın fiziksel perakendeciler kadar olmasa da e-ticaret sektörü için kısa vadede olumsuz etki yaratacağını ifade etti.
"Taksit, Türk halkı için önemli bir alışkanlık. Bu tarz geçişler daha yumuşak yapılmalı" diyen Orhun, yine de bu gibi dönemlerde e-ticaretin, daha fazla avantaj sunması nedeniyle kullanıcılar nezdinde önemini artırdığını kaydetti.
Yeni Tüketici Kanunu'nuna ilişkin görüşlerini de paylaşan Orhun, perakendenin her alanı gibi e-ticaretin de kanunun bazı maddelerinden etkileneceğini dile getirdi.
Müşteri odaklı yaklaşımın e-ticaretin ruhunda olduğuna işaret eden Orhun, şöyle devam etti:
"Bu nedenle bizler zaten müşterilerimizi mutlu etmek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu nedenle müşteri lehinde yapılacak düzenlemeler bizim açımızdan olumlu. Ancak, burada dikkat çekilmesi gereken Bir Nokta var. Ürünlerin yetkili servis hizmetlerini vermekle yükümlü firmaların da işlevlerinin daha net tanımlanması sektörümüz açısından önemlidir. Örneğin ilgili düzenlemelerle gelen ürün iadesi durumunda, ürünün üreticisi ya da yetkili servisinin işlevlerinin daha net düzenlenmesi, daha hızlı hizmet ve daha yüksek müşteri memnuniyetini getirecektir."
-"Bu yıl patlama bekliyoruz"
Bu yıla ilişkin sektörün beklentileri hakkında da konuşan Orhun, 2014'ün "ne olursa olsun büyük bir patlama bekledikleri" bir yıl olduğunu ifade etti.
Sektördeki oyuncuların önemli büyüme planları bulunduğunu bildiren Orhun, herkesin sektöre ilgiyi artırmak için çalıştığını belirtti.
e-ticaretin, yeni oyuncuların patlamalar yaptığı bir mecra olduğunun altını çizen Orhun, "Pazarın gelecek yıl yine alıştığımız yüzde 50'ler seviyesinde büyüyeceğini ve e-ticaret kullanan kişi sayısının 12 milyona yaklaşacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Henüz yüzde 2'ler civarında olan e-ticaret/perakende oranının gelişmiş ülkelerdeki yüzde 10 seviyelerine yaklaşacağı tahmininde bulunan Orhun, "Bu da e-ticareti kullanan kişi sayısının 2 katına çıkması, sepet büyüklüğünün 1,5 kat artması ve alışveriş sıklığının 2,5 kat artması ile gerçekleşecektir. Örneğin şu anda sitelerimize gelen her 100 kişiden ortalama 3'ü alışveriş yapıyor, bu oran da giderek yükselecektir" değerlendirmesinde bulundu.