Evini Yıktırana 31 Bin Lira!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde vatandaşın yükünü azaltacak bir destek paketi hazırladı. Buna göre bakanlık her bir daire için en fazla 100 bin lira kullanılacak krediye 'özel hesaptan' faiz desteği verecek.

FAİZİ 1,5 PUAN AŞAĞI OLACAK

Halen vatandaşlar yüzde 0,85'ten konut kredisi çekebilirken riskli evini yıktıran yüzde 0.70'den kredi alabilecek. Ayrıca 10 yıl vadeyle alınan 100 bin TL'lik kredi için öngörülen toplam 48 bin TL'lik faizin 23 binini devlet ödeyecek.

VERGİ VE HARÇLAR DA YOK

Damga Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Kaynak Kullanım Fonu gibi vergi ve harçlarda alınmayacak.

Konut başına 8 bin lirayı bulan bu kalemlerle birlikte vatandaşa toplamda 31 bin liralık destek sağlanmış olacak.

12 ADIMDA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

1. Belediye imar müdürlüğü, tapu müdürlüğüne başvurarak, arşivden binanıza ait mevcut projeler temin edilir.

2. Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait mevcut projeler ve tapunuz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkili Kuruluşu Tektaş Kentsel Dönüşüm'e başvuru yapılır.

3. Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Kentsel Dönüşüm'ün binanızda yaptığı gerekli inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu binanız için Deprem Risk Raporunu hazırlar.

4. Hazırlanan Deprem Risk Raporu, bakanlık yetkili kuruluşu tarafından bağlı bulunduğunuz il, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm müdürlüğüne en geç iki gün içinde bir üst yazı ile sunulur

5. Bakanlık; hazırlatmış olduğunuz deprem risk raporu onayını tarafınıza resmi bir yazı ile bildirir.

6. Bakanlık onay yazısının size tebliğinden sonra binanız yenilenmesi gerekiyor ise 60 gün içinde bina maliklerinin çoğunluğu ile bina ortak karar protokolü imza altına alınır.

7. Bina ortak karar protokolü, bağlı bulunduğunuz il Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm müdürlüğüne bir dilekçe ile sunulur.

8. Eski binanızın yıkılması, yeniden inşaatı veya güçlendirmesi için bakanlık onayı ile kentsel dönüşüm kredisi olanaklarından yararlanılabilir.

9. Binanın yeniden yapımı sırasında ekonomik durumu iyi olmayan maliklerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile kira yardımından yararlanalabilir.

10. Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için tüm projeler hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.

11. Binanın yeniden inşaat ve güçlendirme uygulaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhitlik lisansı sahip müteahhit şirketler ile anlaşılır ve inşaat yaptırılır.

12. Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina anlamına gelen) iskanlı tapularınız alınır.


Kaynak: Haberler.com
1010 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.