FED Faiz Kararını Açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmedi, faiz artırıma ilişkin yönlendirmede kullanılan "sabırlı" ifadesini kaldırdı.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün sona eren Mart ayı toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiriye göre, FOMC üyeleri "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasına yönelik kararı oy birliğiyle aldı.

FAİZ ARTIŞI NİSAN AYINDA OLMAYACAK

Söz konusu kararın, FOMC'nin faiz artışına ne zaman başlanacağına karar verdiği anlamına gelmeyeceği kaydedilen bildiride, "Komite, faiz artışına işgücü piyasasının daha fazla iyileşme gösterdiğinden ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olunduğunda başlanmasının uygun olacağını öngörüyor" ifadesine yer verildi.

Bildiride, ayrıca faiz artışına Nisan ayı toplantısıyla başlanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

İŞSİZLİK ORANI VURGUSU

ABD ekonomisinin geçen Ocak ayında gerçekleştirilen son FOMC toplantısından bu yana yavaşlama gösterdiği ifade edilen bildiride, işgücü piyasasının ise güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği aktarıldı.

Bildiride, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine yer verilerek, gerileyen enerji fiyatlarının enflasyona etkisinin "geçici" olarak nitelendirilmesi dikkati çekti.

FOMC bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

"Komite, kısa vadede daha da düşmesi beklenen enflasyonun işgücü piyasasındaki iyileşme ve enerji fiyatlarının geçici etkisinin kaybolmasıyla orta vadede yüzde 2 hedefine yaklaşacağına inanıyor. Komite enflasyona ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek".

Bildiride dikkati çeken bir başka nokta ise Fed başkanlarının yıl sonuna ilişkin federal fonlama oranı beklentisinin yüzde 1,124'ten yüzde 0,625'e indirilmesi oldu.

FED, BÜYÜME VE ENFLASYON TAHMİNLERİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,3 ila 2,7 aralığına çekti. Söz konusu büyüme tahmini, geçen yılın Aralık ayında açıklanan raporda ise yüzde 2,6 ila yüzde 3 arasındaydı. Fed, ayrıca gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini de yüzde 2,5 ila 3 aralığından, yüzde 2,3 ila 2,7 aralığına revize etti.

Fed'in enflasyon beklentileri de benzer şekilde aşağı çekildi. Bir önceki raporda enflasyonun bu yıl yüzde 1 ila 1,6 ve gelecek yıl yüzde 1,7 ila 2 aralığında seyredeceği tahmininde bulunan Fed, söz konusu tahminlerini sırasıyla yüzde 0,6 ila 0,8 ve yüzde 1,7 ila 1,9 aralığına düşürdü. Aralık 2014'te yüzde 1,5 ila 1,8 aralığında açıklanan 2015 yılı çekirdek enflasyon beklentisi de yüzde 1,3 ila 1,4 aralığına güncellendi.

YELLEN BASIN TOPLANTISI YAPTI

Fed'in 'sabırlı' ifadesini kaldırmasının ardından Başkan Janet Yellen basın toplantısı düzenledi. Yellen şunları söyledi: "Sabırlı sözünü çıkarmamız, sabırsız olacağımız anlamına gelmemeli. İlk faiz artırımının tarihi, gelecek ekonomik verilere bağlı olacak. Enflasyon gelişmelerini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını öngörüyoruz. İstihdam büyümesi güçlü seyrediyor. İlk çeyrekte reel büyüme yavaşladı. Faizler Nisan'dan sonra herhangi bir toplantıda artırılabilir. Sözlü yönlendirme Haziran'da faiz artışı anlamına gelmiyor. Ancak tamamen de bu ihtimali ortadan kaldırmıyor. Takvim bazlı bir faiz oranı yol haritası vermek şu an için uygun değil. Riskler dengelendiğinde kesinlikle faiz artışı yaparız. Enflasyonun hedefe yaklaştığını gördüğümüzde faiz artışı uygun olacak. Faiz artışı istihdam ve fiyat hedeflerinin değerlendirilmesi doğrultusunda olacak. Ekonomik gelişmeler beklediğimizin ötesinde olursa faiz artışı daha hızlı olabilir. Dolardaki düşüş önümüzdeki aylarda devam edecek gibi gözüküyor. Doların güçlenmesi aynı zamanda ABD ekonomisinin gücünün yansıması."

 

DOLAR FİYATI BUNUN İÇİN DÜŞTÜ

Yellen'in "sabretmeyeceğiz anlamına gelmez" açıklaması piyasalarda Amerika Merkez Bankası'nın faiz artırımını bir süre daha öteleyebileceği biçimde okundu. Bu yüzden Amerikan Borsaları yükseldi, dolar ise düşmeye başladı.

HAZİRAN'DA FAİZ ARTIRIMI OLABİLİR

Fed ekonomiyi canlandırmak için başladığı tahvil alımlarını geçtiğimiz yılın Ekim ayında sonlandırmış, Aralık ayında da faiz artışı öncesi sabırlı olacağı mesajını vermişti. Piyasalar "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasını Haziran'da faiz artışı olacağı şeklinde yorumluyor.


Kaynak: Haberler.com
4930 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.