Her Öğrencinin Dikili Ağacı Olacak
Türkiye’nin sanayi ve ihracat alanlarında önemli bir merkezi olan Gaziantep, şimdi de eğitim alanında atılım yapmaya hazırlanıyor. Gaziantep’te bulunan devlet üniversitesinin yanısıra vakıflar da bölgeye yeni üniversiteler kazandırmak için birbirleriyle yarışıyor. Bu amaçla yola çıkan bir grup işadamının kurduğu ve 2010- 2011 eğitim öğretim yılında öğrencilere kapılarını açacak olan Gazikent Üniversitesi, Türkiye’ye örnek olacak bir uygulamaya hazırlanıyor.
Her öğrenci için bir ağaç
Çevre sorunlarına hassa olan Gazikent Üniversitesi, her öğrencinin ’dikili bir ağacı’ olmasını sağlayacak. Küresel ısınma ve çevre konularında toplumu aydınlatacak projeler hazırlayacak olan üniversite, bu projenin başlangıç ayağında da kampus içinde her öğrenci için bir ağaç dikecek.
ABD ve Kanada işbirliği
Çevre sorunlarının yanı sıra üniversite, öğrencilerine yurtdışı bağlantılarının sağlanması için de, Kanada ve ABD üniversiteleri ile işbirliği yapacak. Öğrenciler İngilizce eğitiminin bir bölümünü bu ülkelerde alacak. Gaziantep’i ’Akıllı Kampus’ modeli ile tanıştıracak olan üniversitede, öğrenciler derslerin içeriğini Podcast uygulamaları ile internetten takip edebilecek.
Podcast nedir?
Podcast, herhangi bir görüntü ya da ses dosyasının kişilere ulaştırılmasını sağlıyor. Bir öğrenci herhangi bir dersi Podcast uygulamasını kullanarak, e-posta gibi arkadaşlarına gönderebiliyor. Bir anlamda da video ya da ses dosyalarının yayınlanmasına olanak tanıyor.
Podcast uygulamasının eğitimde şöyle kullanılıyor:
Dersle ilgili içerikler; örneğin yapılan sınıf gezilerinin yorumları, yazılan şiirler, ödevler, röportajlar, tiyatro oyunları, deney raporları, panel tartışmaları; öğrenci tarafından podcast haline getirilip, hem sınıf arkadaşlarıyla, hem de öğretmenleriyle paylaşmaları sağlanabilir. Burada öğrencilerin ortak çalışma yapmaları teşvik edilirken aynı zamanda son teknolojiyi kullanmaları da sağlanmış olacaktır.
İşe yerleştirme merkezleri olacak
Rektör Prof. Dr. İbrahim Özdemir: "Üniversiteye ilk aşamada 500 öğrenci almayı planlıyoruz. 2 fakülte, 7 bölüm ve Yabancı Diller Yüksekokulu’muz olacak. Öğrencilerimizin hem akademik alanda hem de iş dünyasında başarılı olmaları için kariyer yönlendirme ve işe yerleştirme merkezleri kuracağız. Gazikent öğrenci kontenjanının yaklaşık yüzde 20’sine ÖSYM Üstün Başarı Bursu sağlayacak. Buna ek olarak, başarılı öğrencilere çeşitli kategorilerde, kültür, sanat ve sporda derecesi olan öğrencilere de Mütevelli Heyeti’nin belirleyeceği oranda burs verilecek.
İnsan haklarına saygılı öğrenci
Gazikent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu: "1980 yılında kurulan Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın uzun süreli çalışmaları sonrasında üniversitemiz kuruldu. Temel hedefimiz, bölgemizdeki, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelere duyarlı, insan haklarına saygılı, vatandaşlık bilincine sahip, bilimsel düşünceye önem veren ve dünya standartlarının üstünde bir anlayışla, insanlığa hizmet etmeye ve geleceğimizin inşasına katkı vermeye çalışacak gençler yetiştirmek."
Yazar:
Esra Kaya