İşinizi değiştirmeniz için 10 sebep
İşten ayrılmak ya da işten çıkarılmak çalışma hayatının en stresli durumlarından biridir. Bir organizasyonun parçası olarak yıllarınızı o işe vermiş olabilirsiniz.
O işyerinde her gün yaptığınız görevler ve alışkanlıklarınız yeni bir işe başladığınızda sizinle birlikte maalesef gelmiyor. Zaman'ın HowStuffWorks isimli internet sitesinden derlediği habere göre, benzer ortamlardan ayrılmak birçok sezonluk işçi için bile korkutucu olabiliyor. Ayrıca iş çevrenizde kişisel bağlantılarınız vardır. Bir ofiste çalışırsanız, işyerindeki çalışanlardan bazılarıyla sıkı arkadaşlık kurabilirsiniz. İşten çıkarsanız tüm bu insanlara "Güle güle" demek zorunda kalıyorsunuz. Fakat bazı durumlar kariyer düşünen bir insan için iş değişikliğini gerekli hale getirebiliyor. İşte işinizi değiştirmeniz için en iyi 10 neden:
Yeni bir kariyer için hazırsınız: Hayatınızda büyük bir değişiklik gibi, kariyer hedeflerinizdeki bir değişim iş değişikliğini zorunlu kılabilir. Belki sizin için yeni kapılar açacak yeni bir eğitimi tamamlamış olabilirsiniz. Ancak bazen de farklı bir iş koluna geçmek zorunda kalabilirsiniz, bu durumda ise düşünmeli ve işin avantajlarını, dezavantajlarını tartmalısınız.
Daha iyi bir teklif aldınız: İşinde iyi olan profesyoneller kolaylıkla fark edilir. Hemen hemen bütün şirketler kendi bünyelerinde bu profesyonelleri istihdam etmek ister. Rakip firmalarda bile olsa bu kişileri kendi şirketlerine almak için mevcut olandan çok farklı ve daha iyi teklifler sunarlar. Böyle bir durumda da iş değişikliği yapmak olumlu görülebilir.
İşiniz zayıflığınıza odaklanıyor: Yeni bir işe başladığınızda ve işinizin detaylarını öğrenmeye başladığınızda, üstlendiğiniz görevin bazı yetenekleri, gücü ya da mizacı gerektirebileceğini fark edersiniz. Sizin güçlü olduğunuz yönden çok güçsüz yönünüze vurgu yapan bir görevdeyseniz, bir şekilde bu durumu dengelemeye çabalamalısınız. Belki sizin için daha iyi olan yeni yetenekler öğrenebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ile yapmak istedikleriniz arasındaki farklar ciddiyse, iş vereninizle konuşmanız faydalı olabilir. Patronunuza karşı dürüst olun. Mevcut görevinizde kabiliyetinizi gösteremiyorsanız daha mutlu olacağınız yeni bir fırsat bulmak en iyisi olabilir. Eğer durumunuzu iyi bir şekilde anlatırsanız sizin kabiliyetlerinize daha çok uygun bir şirkette yeni bir pozisyona geçmeniz konusunda yardım alabilirsiniz. Bu her zaman mümkün olmasa da siz işten ayrılmadan önce kendi iş vereninize bir şans vermek sizin için iyi bir referans olabilir.
İş arkadaşları düşmanca bir atmosfer oluşturuyor: Her şirket, ofis ve meslek grubu kendi iş kültürünü geliştirir. Örneğin, futbol fanatikleriyle dolu olan bir işyerinde sık sık futbol konuşulur, yeteneği olanlar iş çıkışında halı saha maçı yapar veya maç izlemeye giderler. Bu tür aktiviteler arkadaşlık ilişkilerinin daha fazla gelişmesine yardım eder. Ancak bazen iş arkadaşlarınız sizi kötü alışkanlıklara doğru da çekmeye çalışabilir. Onlara ayak uydurmadığınızda sizi dışlayabilir. Bu durumda çalıştığınız işyerini değiştirmeniz iyi bir seçenek olarak düşünülebilir.
Hayatınızda büyük bir değişiklik oldu: Başka bir şehirde yaşayan biriyle evlendiğinizi ya da yaşadığınız yeri değiştirmeyi gerektiren bir iş teklifi aldığınızı farz edin. Belki de ailenizin başka bir şehire taşınması gerekti. Ailenizle daha fazla vakit geçirmek istiyorsunuz, ancak çalıştığınız iş buna izin vermiyor. Veya iş hayatınızı kendi yaşam şartınıza göre düzenlemek istiyorsunuz ve bu talebinizi işvereninize söylediniz. Ancak buna rağmen herhangi bir değişiklik yapmada başarılı olamıyorsanız daha iyi şartlara sahip bir iş bulmaya çalışmalısınız.
İşvereniniz başarısız olabilir: Eğer çalıştığınız şirket finansal açıdan zor durumdaysa, yeni bir iş bulmanın zamanı gelmiş demektir. Şirketlerin başarısız olmasının birçok nedeni olabilir. İflasın eşiğinde olabilir, faaliyet gösterdiği sektör daralmış olabilir. Uç bir örnek olarak firmanın sahibinin yasadışı davranışlar gösterebilir veya dolandırıcılık gibi bir suç işlemiş olabilir. Bu şirketin işlerini de riske eder. Bu durumların herhangi birinde işten çıkıp yeni bir iş aramakta haklısınız.
Patronunuza daha fazla dayanamıyor olabilirsiniz: Çalışanların patronuyla arası açılabilir. Ancak bu durum sıklıkla yaşanıyorsa, yeni bir iş aramanız gerekebilir. Patronunuzun işinizi iyi yapmadığınızı düşünüyor olabilir. Belki de amirinizin emrindeki kişileri yönetme tutumunu sevmiyor olabilirsiniz. Tüm bu durumlar can sıkıcı olabilir ve iki taraf arasında kırgınlığa yolaçabilir. Bu durumlarda aranızdaki kırgınlıkların neden kaynaklandığını iyice düşünün. Yeni bir işe başlayınca bunların yaşanıp yaşanmayağını düşünün.
Mevcut işiniz sizi zorlamıyor: Çalışmanın kolay olduğu, sizi zorlamayacak, mücadele etmenizi gerektirmeyecek rahat bir iş istediğinizi arkadaşlarınıza ve ailenize muhtemelen ifade etmişinizdir. Ancak iş ortamının gerçekleri daha farklıdır. Bu durum, mutluluğunuz ve kariyer gelişiminiz için yıkıcı sonuçlara sahip olabilir. Mücadele gerektirmeyen bir iş, işinizin seviyesi ve kariyer imkanları bakımından olumsuzdur. Bu tarz işlerde yoğunluk olmayınca internette vakit geçirmek ya da oyun oynamak gibi alışkanlıklara yönelebilir ve becerileriniz zamanla körelebilir. Bu nedenle sürekli aktif olarak çalışacağınız, sizi meşgul edecek yeni bir işe geçmelisiniz.
Kazanma gücünüzü artırabilirsiniz: Tüm şirketler eşit olarak oluşturulmamıştır. Farklı endüstrilerdeki aynı meslekler farklı miktarlarda para kazandırırlar. Bu eşitsizliğin farkında olun ve fırsatlar bulun. Bazı endüstriler aynı iş için büyük ve orta ölçekli şirketlere yer verebiliyor. Bu nedenle küçük bir iş yerine daha büyük bir işverenle çalışabilirisiniz. Bu şirkette daha iyi para kazanırsınız ve daha çok gelişme fırsatı bulursunuz.
Daha fazla ustalaşabilirsiniz: İşinize başladığınızda, öğrenme hakkında düşünün. Bazı araştırmacılar, memur zihniyetli bir çalışanın spesifik bir çalışandan 3 yıldan sonra ustalık kazandığını söylüyor. Peki siz daha mı yeteneklisiniz? Yeni bir işte bu süreci tekrarlayıp kariyer hedefli kendinizi geliştirebilir misiniz? Üç yıldan sonra ise iş odaklı öğrenme ve yetenekler yavaşlar. Bu durum nedene bağlı olmakla birlikte, üç yıl sonunda iş değiştirmek bu süreci yeniden başlatabilir.