Kimliğinizi Tanıyın

50’li yılların başında bir seri motosiklet ile Japonya’da büyük başarı kazandı ve yeni pazarlar edinme yollarını aramaya başladı...

“Cehalet mutluluk değil,kayboluştur” Japon Atasözü

Aşağıda size bir şirketi örnek olarak vereceğim. Bu şirketin adı sizce ne olmalı?

50’li yılların başında bir seri motosiklet ile Japonya’da büyük başarı kazandı ve yeni pazarlar edinme yollarını aramaya başladı. Şirket Amerikan pazarına 1959 yılında ilk olarak motosikletlerini sundu. Bu yıllarda “Japon Malı” adı adeta onun kalitesizliğinin simgesi oldu. Şirketin motosikletleri de bu inancı destekler nitelikteydi, çünkü yağ akıtıyor, debriyaj balataları hemen yanıyordu. Şirketin A.B.D.’deki ilk başarısı hemen hemen bir tesadüf sonucu ortaya çıktı. A.B.D.’de bir kurye şirketi (3 kişilik) işlerini kolaylaştırmak için bu küçük motosikleti almıştı. 50 cm3lük motoru ve görünüşü ile herkesin ilgisini çekiyordu. Şirket bu ilgiye, sempatikliğe karşın daha büyük ve daha iyi motosikletler yapmaya başladı. Süper cup A.B.D.’de 4.yılında 100.000 satıyordu. Bu rakam tüm motosiklet markalarının satış toplamının üstündeydi.

1969 yılında şirket Hawaii’de N600 isimli küçük, güçsüz bir otomobil piyasaya sürdü. Sonraki yıl N600, California, Oregon, Washington’da satılıyordu. Şirketin dağıtım stratejisi, motosiklet satıcılarını oto satışı içine sokmaktı. Strateji değişti. Amerikan arabası satan şirketlere N600’ü galeride satmaları için ricada bulundular. Amerikan oto piyasasına N600 ile girdikten 5 yıl sonra, yabancı topraklarda sadece 43.000 araba satmıştı. Bunu izleyen yılda satışlar ikiye katlandı. Motor Trend, 1976’da şirketin son model arabası Accord’u, yılın ithal arabası ilan etti ve şirketin satışları A.B.D.’de patladı. 1986’da şirket yeni, büyük, lüks bir araba geliştirdi. BMW, Mercedes gibi arabalarla yarıştı. Bu şirket Super Cup’dan Honda oldu.

Bu olaydan alacağımız ders, kendimizi, kişiliğimizi, uzmanlık alanımızı anlamak ve bilmektir.

Şirket Kimliğini Tanımlayın

Telefonunuzu, cep telefonunuzu, bilgisayarınızı kapatın, bir süre şu üç soru üzerinde yoğunlaşın.

1) Şirketiniz gerçekte hangi iş alanındadır?

Genel eğilim yapılan işin çok dar sınırlar içinde tanıtılmasıdır. Örneğin; x şirketi kendini kelime işlemcisi olarak görmektedir. Halbuki değişik bakış açıları ile hedef incelendiğinde, işlerini verimlilik kavramı ile gördüklerinde daha farklı şeyler söyleyeceklerdi.

Sizce Lego Şirketi hangi iş alanındadır?
a) oyuncak
b) plastik
c) eğlence
d) çocuk eğitimi

İçinizden hemen çocuk eğitimi gibi bir seçeneği işaretlemek gelmektedir. Aynı şekilde yukarıda sözünü ettiğimiz Honda’yı düşünelim. O sadece ne araba, ne de motosiklet. Honda’nın işi motor üretmek ve asıl işi sıvı yakıtı güç haline dönüştürmektir. Dolayısıyla uçak motoru, yat motoru…vs yapabilir.

2) İkinci beş, on, yirmi, elli, yetmiş yıl sonra şirketinizi nerede görüyorsunuz?

İşinizi kısa zaman çerçevesi içinde tanımlayın. 1959 yılında Honda ilk motosikleti yaptı ama 20 yıl sonra lüks arabası Acura’yı A.B.D.’de piyasaya çıkardı.

3) Eğer olası bir müşteri sizden alım yapmazsa kimden alım yapar?

Kendiniz ve nerede olmanız gerektiği hakkında iyice düşünün. Piyasada kimler sizin için rakip görülebilir, araştırın.

Ödeviniz:

İş başvurusu gibi siz de şirketiniz için bir özgeçmiş hazırlayın. Eğitim, deneyim, referans ve yapılan işler koyun.

Ürün / Hizmet Tanımı Yapın

Bu çalışma size yeni pazarlar kazanmak veya mevcut pazara daha çok nüfuz etmek için ürününüzü daha iyi tanımanıza yardım edecek bir kontrol olanağı verecektir. Örneğin; Honda motor şirketidir. Ürünü, petrolü güce çevirmektir. Motosikletin faydası ise özgürlük, keyif, zamandan kazanma, trafik sorununu daha az yaşamaktır. Her ikisi de birbirinin yerini almamıştır.

Ürün / Hizmet İçin Şu Soruları Sorun

1) En iyi müşterilerinizin sizden alım / satım yapmalarının nedenleri nelerdir?
2) Ürün / hizmetiniz gerçekten ne yarar sağlar?
3) Ürün / hizmetinizin piyasadaki konumu nasıldır? Pahalı,ucuz,ekonomik vs.
4) Olası bir müşteri sizin ürün / hizmetinizden almazsa ne olur?
5) Müşterileriniz ürünlerinizi sizin hiç düşünmediğiniz bir amaçla kullanıyor mu? Bundan fırsat yaratabilir misiniz? Örneğin; Doğu ve Güney Doğu’da küçük çamaşır makineleri ayran yapımında da kullanılıyormuş. Çamaşır çevirir gibi su ve yoğurttan 19 lt ayran elde edilmektedir.

Ödeviniz:

Bir kağıt alın ve ortadan ikiye bölecek şekilde üzerine bir çizgi çizin.Sol tarafa ürün/hizmetinizin önemli özelliklerini yazın. Sağa ise her özellikle ilgili olarak olası bir müşterinin “bunda ne var ki?” sorusuna vereceğiniz cevapları yazın. Bu ödevi şirkette her kademedeki çalışan yaparsa çalışanların sizi nasıl algıladığı, iş tanımınız ortaya çıkacaktır. Kimliğinize değişik açılardan bakmanız da önemlidir. Çünkü kimliğinizi her zaman, her yerde taşıyacaksınız.

Yazar:
Psikolog Dr. Işın Akı

 


Kaynak: Yenibiris.com
1681 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.