Konut fiyatlarını onlar mı yükseltiyor?

Konut sektörü adeta ''Arap Baharı''nı yaşıyor. Sektörü kuşatması altına alan Arap yatırımcılar, beğendikleri milyon dolarlık projelerden 10'ar 10'ar daire alırken, firmalardan ise ilginç taleplerde bulunuyor...

Konut piyasasında fiyatlar aldı başını gidiyor. Bir zamanlar yüz binli rakamlarla ifade edilen fiyatlar şimdilerle çok rahat bir şekilde milyon dolarlarla telaffuz edilebiliyor. Fiyatları duyan vatandaş, bu fiyatlara kimlerin konut aldığını merak ederken, Rusların yanı sıra Arapların mütekabiliyet sonrası Türk konut projelerine olan ilgisi ise gözlerden kaçmıyor ve piyasayı ''Araplar mı yükseltiyor?'' sorusunu sordurtuyor...

KONUTTA ÇILGIN DÖNEM!

Türkiye'nin ekonomik anlamda geldiği nokta ve ortaya konulan iyimser tablolar konut sektörüne tabiri yerinde ise ''Çılgın bir dönem'' yaşatıyor. Türkiye'nin bölgesinde yaşanan iç karışıklarda üstlendiği misyon ve güvenli liman pozisyonu en çok inşaat sektörüne yarar sağlıyor. Gelir çıtasında yaşanan artış ile iç piyasa oluşan talebin yanı sıra geçtiğimiz yıl çıkartılan mütekabiliyet yasası ile dopinglenen sektör, yurt dışından da çok ciddi rağbet görüyor.

MÜTEKABİLİYET SONRASI PATLAMA OLDU

Mütekabiliyet yasası sonrası yabancıya mülk satışında adeta patlatma yaşanıyor. Bakanlığın açıkladığı bir rapora göre, mütekabiliyet sonrası yabancıya yapılan konut satışları yılın ilk 10 ayında geçen yıla göre iki kat artarak rekor kırarken, satışların yapıldığı ülke sayısının da 55'den 88'e çıktığı gözüküyor. 1 milyon konut stoğunun bulunduğu Türk inşaat sektörünün mütekabiliyetten beklentisi ise 20 ile 30 milyar dolar arasında ifade ediliyor...

M2'Sİ 20 BİN DOLARLARA KADAR ÇIKIYOR

Tüm bu gelişmeler doğal olarak konut fiyatlarına da yansıyor. Sektörde oluşan yabancı ilgisi inşaatçıların cebini daha fazla doldururken, vatandaşı ise ev hayalinden giderek uzaklaştırıyor. M2'si 5 ile 20 bin dolar arasında astronomik rakamlarla telaffuz edilen milyon dolarlık daireler sıradan vatandaşın zihnini zorluyor, ortaya çıkan karlı pasta ise farklı iş kollarında faaliyet gösteren birçok iş adamının da bu sektöre kaymasına ve işbirliği yaparak proje üretmesine vesile oluyor.

ARAP İLGİSİ DİKKAT ÇEKİYOR!

Mütekabiliyet sonrası özellikle de İstanbul gibi merkezi bölgelerde proje üreten firmalar milyon dolarlık daireleri için gözünü tamamıyla Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki yatırımcılara dikmiş gözüküyor. Ekim ayında 30 grubun çıkarma yaptığı Dubai'deki City Cape Gayrimenkul Fuarı'nda Ortadoğu ve Körfez ülkelerine projelerini tanıtıp, çok ciddi siparişler ile yurda geri dönen firmalar, bu seferde İstanbul CNR Expo'da  ''Emlak 2013'' ismi ile düzenlenen ve dün sona eren fuarda A ve B sınıfı villa, konut, rezidanslar, AVM ve iş merkezleri projelerini görücüye çıkardı.

500 MİLYON DOLAR BEKLENİYOR

Yerli yatırımcının hiç yok denecek kadar az olduğu, Arapların ise çokluğunun dikkatlerden kaçmadığı fuara 10 bine yakın ziyaretçi katıldı. Milyon dolarlık dairelerin yer aldığı fuarda 3 gün boyunca yabancılara bol bol sıcak satış gerçekleştirildi. Fuara katılan Arap ziyaretçiler beğendikleri projelerden birer birer daire almak yerine 5'er 5'er, 10'ar 10'ar alım yaparak, inşaatçıların kasasına azımsanmayacak bir rakam bıraktı. Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolarlık satışla 3 günü tamamlayan firmaların bu yılki beklentisi ise 500 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Fuara katılan firmalardan alınan satış rakamlarına bakıldığında da bu rakama yakın bir satışın gerçekleştiği gözüküyor.

ÇOK ODALI VE BÜYÜK M2'Lİ DAİRELER BAKIYORLAR

Alacakları dairelerin fiyatından çok, m2 ve oda sayılarına dikkat eden Arap yatırımcılar, yatırımlık için küçük dairelere bakarken, oturmaya yönelik ise genellikle 250 m2 ve üstü büyülükte m2'lere bakıyor. Fazla çocuklu aile yapısına sahip Arapların talep ettikleri oda sayısı da farklılık gösteriyor. 7, 8, hatta 9 odalı daire talebinde bulunan Araplar, her oda içinde ayrı tuvalet talebinde de bulanabiliyor. Projelerdeki daire sayısına ve sosyal donatıya da dikkat eden Arap yatırımcılar, projelerde özellikle örf ve adetlerine yönelik detayların da yer almasını istiyor.

PROJELER YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLİYOR

Türk inşaat firmaları Araplardan gelen talepleri dikkate alarak yeni oluşturacakları projelerin hatlarını ona göre belirlerken, bazı firmalar ise maketini çıkardığı projeleri dahi tadilata gönderip gelen istekler üzerine yeniden şekillendiriyor ve birden fazla daireyi birleştirerek gelen istekleri ortaya çıkarmaya çalışıyor. Sektörde faaliyet gösteren bazı firmalar ise tamamıyla Arap yatırımcıya yönelik proje geliştiriyor.

BLOK BLOK ALIMLAR İNŞAATÇILARI HEYECANLANDIRIYOR

İnşaat sektörünü etkisi altına alan Araplar, Dubai'de yapılan tanıtımlar ve Türkiye'de yaptıkları ziyaretlerde bir bloğu tamamen almak şeklinde toplu alımlar gerçekleştiriyor. Bunun en güzel örneği ise Ekim ayında Dubai'de gerçekleştirilen fuarda yapılan satışlarda görünüyor. Baktıkları projelerden te tek daire almak yerine bir bölümünü tamamen alan Araplar'ın,  Ağaoğlu'nun projesinden tek seferde 200 milyon dolar ödeyerek 469 daire birden alması Araplara konut satışı yapmayan firmaları heyecanlandırmaya başlarken, söz konusu bölgelerde de ofis açmaya itiyor.

BOĞAZ'A TALİPLER!

Araplar, kendi ülkelerine göre kıyasladıklarında Türkiye'deki konut fiyatlarını yüksek bulsa da, gayrimenkul yatırımlarının geri dönüşü hızlı ve karlı olduğu için gelirlerini de göz önünde bulundurarak rahatlıkla alım yapabiliyor. Genellikle ülkelerinde yayınlanan Türk dizilerinde gördükleri yerlerden, 3.köprü, Kanal İstanbul gibi dev projelere yakın bölgelerden ve ticaret merkezlerinin yer aldığı lokasyonlarda konut almayı tercih eden Arap yatırımcıların gönlünden ise Boğaz hattında yer alan yalılar geçiyor. Kandilli, Vaniköy, Kanlıca, Anadolu Hisarı, Beylerbeyi, Bebek ve Yeniköy bölgesinde yer alan ve fiyatları 100 milyon dolara kadar çıkan yalılara onlarca milyarder Arap'ın talip olduğu ve el altından görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

EN ÇOK SUUDİLER ALIYOR

En son açıklanan rakamlara göre, Türkiye'den gayrimenkul alımlarında Suudi Arabistan 773 taşınmazla Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Irak vatandaşları 770, Kuveytliler 725, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 250, Ürdünlüler de 179 mülkle Suudi Arabistan'ı takip ediyor.

PRENSİN YEĞENİ ARSA AVINA ÇIKTI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un yeğeni Prens Ahmad Bandar Al- Sider Türkiye'ye yatırım yapmak için CNR EXPO'daki Emlak 2013 Fuarı'na geldi. Milyon dolarlık yatırım için arsa arayan kral kendi ve ailesi için ev de alacak. Kralın görevlendirmesi üzerine 10 kişik ekiple gelen Prens Sider, İstanbul dışında bir kaç ilde de inceleme yapacak.

10 MİLYON TL'YE DAİRE SATILIYOR

Milyon dolarların havada uçuştuğu gayrimenkul sektöründe fiyatların da dudak uçuklatan eşiklere ulaştığı gözlemleniyor. Öyle ki; İstanbul'un merkezi bölgelerinde yer alan projelerde 1+1 daire fiyatları 350 bin TL'den başlayıp 1 milyon TL'ye kadar çıkabilirken, 2+1 ve üstü dairelerde ise fiyatlar 400 bin TL'den başlayıp yanlış duymayacaksınız ama 10 milyon TL'nin üzerine kadar çıkabiliyor.

İstanbul'daki 22 projede farklı farklı daire tiplerinde son fiyatlar şöyle;

Zorlu center    : 5+1 - 5.500 milyon dolar
Onaltıdokuz    : 5+2 - 4.500 milyon dolar
Trump Tower  : 3+1 - 3.100 milyon dolar
Maslak 1453   : 3,5+1 -1 milyon 220 bin TL
Torun center   : 4+1  4 milyon dolar
Metropol İstanbul: 4+1 - 1 milyon 580 bin TL
Varyap            : 2+1 - 1 milyon 550 bin TL
Koruflorya      : 7+2 - 5 milyon TL
BizimEvler      : 5+1 - 1 milyon TL
Quasar İstanbul : 2+1 - 1.5 milyon dolar
42 Maslak       : Penthouse daire - 5 milyon dolar
Vadi İstanbul  : 5+1 - 2 milyon 258 bin TL
Brandium Ataşehir: 1.5 milyon TL
Skyland           : 4+1 - 2.5 milyon TL
Andromeda Gold : 4+1 - 1 milyon 340 bin TL
Bakırköy46         : 7+1 - 7 milyon TL
Evim Kadıköy      : 3,5+1 - 1.5 milyon TL
Maslak 1453       : 3,5+1 - 1.2 milyon TL
MY World Europe: 3+1 - 1.1 milyon TL
Referans Bakırköy: 4+1 - 1.5 milyon TL
MY Towerland     : 4+1 - 2.1 milyon TL
MY Home               : 4+1 - 2.1 milyon TL


Kaynak: Haber7
1389 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.