Kötü Haber Verme Sanatı

İşler iyi gitmiyor mu? Yine paylaşılacak kötü bir finansal sonuç mu çıktı? Yoksa organizasyonunuza açıklamanız gereken kötü bir haber mi var? İşte iyi yöneticilerin kötü haber vermeleri gerektiğinde uyguladığı yöntemler!

Günümüzün ekonomik zorlukları karşısında birçok yöneticinin kendi yöneticileri veya organizasyonları ile paylaşmak zorunda olduğu kötü haberler artmaktadır. Peki kötü haberi yöneticiler nasıl paylaşmalı ki  arkasında yıkımdan çok ayağa kalkma isteği ve enerjisi bırakabilsin? İyi haberi paylaşmak bir zevk ve motivasyon kaynağı iken , kötü haberi paylaşmak gerçekten idare edilmesi zor bir sanattır. Ancak iyi liderler sadece işlerin iyi gittiği zamanlarda değil, zor zamanlarda da fark yaratabilenlerdir. İyi liderlerin kötü haber verme tekniklerine bakacak olursak aşağıdaki özellikler ve davranış  biçimlerini uyguladıklarını görüyoruz;
 
  • Doğruyu olduğu gibi söyleyin: Birçok kişi kötü haber verirken sonuçları yumuşatmaya ve olduğundan daha iyi göstermeye çalışırlar. Bunun nedeni kariyer endişeleri, karşısındaki kişileri korkutmadan haberi paylaşabilme isteği veya karşısındaki kişilerin haberi kaldıramayacağı düşüncesi olabilir. Her ne olursa olsun, olduğundan farklı hale getirilmiş kötü haberin ne kadar gerçek olduğunun anlaşılması uzun sürmeyecek ve bu lidere olan güvenin azalmasına yol açacaktır.
 
  • Veri kullanın: Gerçekleri en iyi anlatmanın yolu veri kullanılmamasıdır. Rakamsal veya analize dayanan sonuçlar, söze dayalı anlatımlardan daha etkili ve tarafsız olacaktır.
 
  • Suçlamayın: Sebepleri ne olursa olsun suçlayıcı ve kötü sonuçların başkalarının yetersiz veya yanlış kararları sonucunda olduğunu vurgulamak ancak kişinin bu işten sıyrılmaya çalıştığı imajını verecek ve lidere puan kaybettirecektir. Kim böyle bir liderin peşine takılmak ister ki?
 
  • Doğruları belirleyin ve paylaşın:  Sonuçlar ne kadar kötü olursa olsun sistemde mutlaka yapılan doğrular vardır. Bunların belirlenmesi ve aynı tarafsız bakış açısı ile doğru hareket ve kararların vurgulanması, karamsar bakış açısını yıkacak ve bu noktadan sonra ileriye gidebilme isteği uyandıracaktır. Kişilerin olduğu gibi organizasyonların da özgüvene ihtiyacı vardır. Bu da ancak kişisel seviyede artan özgüven duygusu ile elde edilebilir.
 
  • Çevrenizdekileri çözümün ve aksiyonun parçası yapın: Her kötü haberin arkasından “ ne yapacağız” sorusu gelir. Sadece kötü haberi vermek pasif bir yaklaşım olacağı için durumu kabul edip çözümlerine odaklanmak gerekir.  Çözümlere odaklanabilmek yaratıcılık ve değişik fikirlere olan ihtiyacı arttıracaktır. Mümkün olabildiğince fazla kişiyi çözümün parçası yapabilmek hem o kişilerin aksiyon alma aşamasında var güçleri ile çalışmalarını sağlayacak, hem de alternatif fikirler üreterek daha doğru çözümler üretilmesine yardımcı olacaktır.
 
  • Organizasyonu aksiyona kilitleyin: Kötü haberi geçmişte bırakmanın en iyi yöntemi geleceğe odaklanmaktır. Yapılması gerekenleri belirledikten sonra harekete geçmek ve tüm bireylerin hedefe kilitlenmelerini sağlamak liderlik özelliklerinin en önemlilerinden biridir.
 
  • Sürekli bilgilendirin: Kötü haberin spekülatif etkisi haberin kendisinden daha yıkıcı olabilir. Spekülatif yaklaşımları ve etkileri yok etmek için ilgili kişi ve grupları sürekli ve sıklıkla bilgilendirmek ve olayların gerçek akışını paylaşmak gerekir. Özellikle iyiye giden sonuçların etkisi çok olumlu olacak ve kişilerin gelecek ile ilgili umutlarını ve iş yapma isteklerini arttıracaktır.Haberler kötü bile olsa, hiçbir kötü haber , habersizlik kadar belirsiz değildir. Belirsizlik güvensizliği besleyecek ve kişilerin hayal gücü gerçekler haline dönüşecektir. Zor zamanlarda felaket senaryoları yaratmak hiçte zor olmayacaktır. Pirelerin deve olduğuna şahit olmak istemeyen yöneticiler gerçekleri olduğu gibi paylaşanlardır.
 
Unutmamak gerekir ki, iyi bir kaptan sadece sakin sularda yol alan gemiyi idare eden değil, fırtınalı havalarda, dalgalı denizlerde de  rotasını belirleyebilen ve gemiyi gitmesi gereken yere ulaştıran kaptandır. Üstelik bir kaptan ne kadar çok fırtına atlatır ve deneyim sahibi olursa o derecede kaptanlık yetenekleri gelişip güvenilirliği artacaktır.

Yazar:
Çiler Yıldız


Kaynak: Yenibiris.com
2157 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.