Kurumsal Girişimciliğin Püf Noktaları

Türkiye’deki şirketlerin ortalama ömrünün 12 yıl olduğunu biliyor muydunuz? Peki bunlardan en kısasının 4 yıl ile şahıs şirketleri olduğunu? Peki şirketler neden bu kadar az ömürlü oluyor? Teknoloji ve iyi yaşam koşulları insanın ömrünü uzatırken şirket ömürleri kısalıyor. Bunun sebebi işletmelerin gelişen ekonomik yapıya ve rekabet nedeniyle değişen yönetim trendlerine uyum sağlayamamaları.

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi HRM, bu konuyu Kurumsal Girişimciliğin Ardındaki İnsan adıyla düzenlediği etkinlikte ele aldı.

Yöneticilerin ve insan kaynakları profesyonellerinin katıldığı toplantıda Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut ve Silk&Cashmere markasının yaratıcısı Ayşen Zamanpur, yeni bir kavram olan kurumsal girişimcilik üzerine konuştu.

BATIDA YAYGINLAŞIYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan HRM Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, şirketin, artan müşteri taleplerine çözüm olarak “kurumsal girişimcilik” modeli ile büyüdüğüne dikkat çekti. Nazlıaka, “Kurumsal Girişimciliği” şöyle tanımladı: “Firmaların gücünü arttırması ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilmesi amacıyla, yeni fırsatlar yaratarak risk alma, inovasyon, proaktivite ve aktif rekabetçiliğe yönelik tüm eğilim ve davranışların bütünüdür.”

HRM İstanbul Ofis Yöneticisi Ayşegül Davutoğlu ise kurumsal girişimciliği teşvik eden çalışmaların batıda giderek yaygınlaştığını, Türkiye’de ise bu kavramın sadece bazı çokuluslu şirketlerin gündeminde yer aldığını belirtti. Bu etkinlikle iş dünyasında bu konuda bir farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyleyen Davutoğlu, dünyada KOBİ’lerin ortalama 12.5 yıl var olabildiğini, Türkiye’de ise tüm ölçeklerdeki firmaların yaşam süresi ortalamasının ancak 12 yıl olduğunu aktardı ve ”Uzun yaşayan şirketler, içinde doğmuş oldukları sektörlerde kalmıyorlar. Bunların neredeyse tümü, sonraki yıllarda farklı sektörlere de yatırım yapıyor. Kurumsal girişimcilik bu noktada şirketler için hayati önem taşıyor” dedi.

GİRİŞİMCİ YÖNETİCİLER ARANIYOR

HRM İstanbul Ofis Yöneticisi Dr. Sema Süvarioğlu, şirketlerin uzun yaşayabilmesi için bir diğer önemli faktörün de o şirketteki insanlar olduğunu vurguladı. Bu yeni akımın göstergesi olarak, dünyadaki lider kurumların artık geleneksel yöneticiler ile çalışmak istemediğini, kendini işin sahibi kadar işe verebilen ve sorumluluk seviyesi yüksek “Girişimci Yöneticiler” aradığını söyledi.

Girişimciliği destekleyen eğitimi ve bu yöndeki çalışmalarıyla öne çıkan Özyeğin Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut ise konuyu kavramsal boyutta ele aldı ve girişimciliği kontrol edebildiğimiz kaynaklardan bağımsız olarak yenilikçilik yoluyla “yeni bir kombinasyon” yaratma süreci olarak tanımlayabileceğimizi söyledi. Bu durumun kendi içinde bir paradoksu içerdiğini anlattı. Kurumsal kontrolleri elinde tutmak, varolanı yönetmek ve koruyarak devam ettirmek gayesiyle kurulmuş bir kurumda girişimci ruhu yerleştirmenin, “kurumsal bağışıklık sistemi” ile savaşa girişmek olduğunun altını çizdi. Bu ortamda yönetimin pazardaki engeller yanında kurum içinden kaynaklanan tepki ve engelleri de göğüslemesi gerektiğini, ancak önemli olanın karşılıklı güven, paylaşım ve açıklığa dayalı, başarısızlığı tolere edip risk alabilen güçlü bir girişimci kültür ve mentalitenin tesis edilmesi olduğunu aktardı.

DÜŞ KURUYORUM HAYALPEREST DEĞİLİM

Etkinliğe katılan konuşmacılardan Silk & Cashmere markasının yaratıcısı Ayşen Zamanpur kendi girişimcilik hikayesinden yola çıkarak, ilham verici bazı ipuçlarını paylaştı. Zamanpur, girişimcilerin düş kurduğunu ama hayalperest olmadığını, meraklı olduğunu ama mütecessıs olmadığını, tutkulu olduğunu ama haris olmadığını, risk aldığını ama gözü kara olmadığını, biraz farklı ve özgün olduklarını ama deli olmadıklarını, fırsatları görüp, değerlendirdiklerini ama fırsatçı olmadıklarını söyledi.

Toplantının sonunda konukların da katıldığı bir perküsyon çalışması yapıldı.

Girişimcilerin ve “Kurumsal Girişimciler”in ortak özellikleri

Yenilikçi

Risk almayı seven

Proaktif

Özerk davranan

Azimli

Hayal kurmayı seven

İstekli, iç motivasyonu yüksek

Tutkulu


Kaynak: Yenibiris.com
1688 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.