Mayın Arama ve Bomba İmha Robotu Üretti
Akdeniz Üniversitesi (AÜ)Teknokent'te faaliyet gösteren Alta Endüstriyel Sahibi Makine Mühendisi Mert Alta, doktora tezi 'İnsansız Tekniker Robot Platformu' kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle savunma sanayinde kullanılmak üzere mayın tarama ve bomba imha robotu üretti.
AÜ Teknokent Ar-Ge 1 Binası'ndaki 70 metrekarelik alanda faaliyetlerine devam eden Alta Endüstriyel Mühendislik Şirketi Sahibi Makine Mühendisi Mert Alta, 12 yıl içinde bir çok faydalı ürünü insanlığın hizmetine sunduklarını söyledi. Alta, en önemli başarılarının ise terörle mücadele, mayın arama, bomba imha, afetler, acil müdahale durumlarında insan hayatını riske atmadan kullanılabilecek olan robotu geliştirmek olduğunu kaydetti.
2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde doktora tezi olarak, literatürde bulunmayan bir buluş üzerine çalışması gerektiğini ve o dönemde gündemde mayınlı arazilerin yurtdışındaki ülkelere verilmesi olduğunu anımsatan Alta, şöyle konuştu: "Ben de neden biz bu mayın arama teknolojisini ülkemizde yapmıyoruz diye düşünmeye başladım. Araştırmalarım sonucu 2011 yılına kadar akademik ve tasarım çalışmalarını tamamladım. 2011 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle
ilk prototipi üretmeye başladık. 2012 yılının ortalarına doğru
prototip çalışır hale geldi. Bir ileri aşamamız ise TUBİTAK tarafından desteklenmektedir"
ROBOTUN ÖZELLİKLERİ
Alta, TÜBİTAK'ın desteği ve 10 kişilik bir teknik ekibin çalışması sonucu Tekniker Robotu geliştirdiklerini kaydetti. Alta, İnsansız Tekniker Robot Platformu'nun teknik özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: "Robotumuz farklı ölçüler ve farklı şekillere getirilebiliyor. Üzerine robot kol, silah, mayın tespit cihazı veya kimyasal gazların tespiti için sensörler eklenebiliyor. Uzaktan kablosuz bağlantıyla görüntü aktarımı ve ses aktarımı yapabiliyorsunuz. Robot her türlü ağır arazi koşullarında gidebilir. İki insan üzerinde rahatlıkla taşıyabilir. Güneşli havada enerjisini güneşten alır, karanlık ortamda ise biriktirdiği enerjiyi kullanır. 360 derece dönebilme özelliğine sahip olmasının yanı sıra, mayınlı arazideki tüm mayınların yerinin GPS koordinatlarını verebilir. Terörle mücadele her türlü faaliyette bulunabilir, insan hayatı riske atılmadan bilgi toplanabilir. Silahlı çatışmada görmediğiniz hedeflerle mücadele edilebilir. Şüpheli pakete bakabilirsiniz. Afetlerde acil müdahale durumlarında insan hayatını riske etmeden, bu görevleri yerine getirebilecek bir robot tasarladık."
Tekniker robotun maliyetinin 15 bin doları bulduğunu belirten Alta, sözlerini şöyle tamamladı: "Yurt dışından fazla tedarik edilemiyor. Alınsa bile maliyeti 200 bin doları buluyor. Hep savunma sanayiinde kullanılıyor. Biz Türkiye'de ilk prototipi geliştirdik, daha da geliştirerek, bundan sonra her ilde bu robottan bir tane bulunmasını istiyoruz. Çünkü insan hayatının riske atılmasını istemiyoruz."