Merkez Bankası Faizlere Dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Mayıs ayında başladığı faiz artırımları sürecini durdurdu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75'de, borç verme faiz oranı yüzde 20,25'de sabit tutuldu.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'de, borç verme faiz oranı yüzde 23,25'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25'de sabit kaldı.

Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği belirtilirken, uluslararası kredi koşullarındaki ve küresel ekonomideki sorunların toplam talebi sınırlamaya devam edeceği, buna karşılık yurt içi belirsizliklerin azalmasının iç talebi destekleyeceği tahmin edildiği kaydedildi.

Bunun yanında, petrol fiyatlarının Temmuz enflasyon raporundaki varsayımların belirgin olarak altında seyretmesi ve diğer emtia fiyatlarının da düşüş eğiliminde olmasının yakın dönemde enflasyonu olumlu etkileyeceğinin ifade edildiği açıklamada, bu çerçevede, enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörüldüğü vurgulandı.

Açıklamada şöyle devam edildi:

''Kurul, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin, enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte, fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin ve küresel belirsizliklerin devam etmesi, para politikasının temkinli olmasını gerektirmekte ve verilere duyarlılığını artırmaktadır. Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır.''

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti 8 iş günü içinde yayımlanacak.


Kaynak: Haber7
1155 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.