Neleri iyi yapıyorlar? - Frito Lay Türkiye 

Hewitt'in gerçekleştirdiği En İyi İş Yerleri araştırmasının sonuçlarını, en iyi şirketlerin İK yöneticileri değerlendiriyor. Frito Lay Türkiye'nin İK Direktörü Selda Kalleci ofiste esnek zamanlı çalışıldığını, çalışanların istediği saatte işe gelip istediği saatte gidebileceğini söylüyor.

Çalışan memnuniyeti en önemli gösterge

şirket olarak baktığımızda, geçen seneki ekonomik krizi de düşünürsek personel azaltma amaçlı toplu bir işten çıkarım yapmadık. Şirketimizde toplam 1300 kişi çalışıyor. Elbette işten çıkardıklarımız oldu ama burası bir performans şirketi. Belli değerlerimiz var, o değerlere uymakta güçlük çeken çalışanlarımız varsa ya da performansıyla ilgili gelişme kaydetmekte zorlanan çalışanlarımızla yollarımızı ayırdık tabi. Ama krizden kaynaklanan toplu bir çıkarım yapmadık.

Ücret dengeleri kuruldu

Bu sene, geçen seneye nazaran biraz daha az verdik. Ama onun da temel sebebi şu; geçen sene piyasanın yüzde 60 civarında sıfır geçmişti, biz toplam artışımızı 14’le kapadık. Çünkü piyasadaki yerimiz önemli. Belli stratejilerimiz var ve o stratejilerle diyoruz ki bu leveldaki arkadaşlar bu seviyede olacak, şu seviyenin altında olunmasın. Geçen sene baktığımızda tabi çok genç ve hızlı terfi edilen bir şirkette ücretler aynı durumda çıkamıyor. Ücret biraz da deneyimle artan bir şey olduğu için bazı problemlerimiz vardı, o problemleri kapadık. Öyle olunca tabi geçen seneden bu seneye de o piyasa hareketi benzer şekilde gitmeyince bu sefer bizim piyasadaki yerimiz olmak istediğimizin biraz üstüne çıkınca gene dengeleme için göreceli bir ad verdik.

Hewitt’de en çok puan alınan alanlar

Araştırmanın sonuçlarında şirketimizin kendi içinde yaptığı çalışan memnuniyeti anketiyle aralarında fark olmadığını görmek hoşumuza gitti. Aynı noktalar çok fazla. Ücret konusunda mesela ikisinde de ortalarda, şirketle ilgili (memnuniyet, bağlılık, iş arkadaşlığı, iş itibari, yönetici, fiziki çalışma ortamı, yan haklar) değerlendirmeler çok yüksek. Görecelilere baktığımızda kariyer olanakları, takdirle ilgili yol almamız gerektiğini görüyoruz. İnsana verilen değer de biraz daha farklı iletişimleri kuruyor olmamız lazım muhtemelen.

Yan haklar...

Yan haklar konusunda diğerlerinden daha farklı bir şey sunduğumuz yok. Hayat sigortası, sağlık sigortası, belli seviyede olanlara araba, cep telefonu hani hemen hemen her şirkete olan şeyler. Ama sağlık sigortasında katkı payı almayız, bütün aile bunun içine dahildir ve mavi yaka için de geçerlidir. Dolayısıyla bu bir farklılık. Özellikle ofiste çalışan elemanlarımız için, esnek zamanlı çalışma sistemimiz var. Benim çalışanım canının istediği saatte gelir, istediği saatte gider. Kapı kontrolü yapmam, çalışana güvenim esastır. Çünkü yapılması gereken projeler ve bitirileceği zaman bellidir. Herkesin bir performans değerlendirmesi var ve herkes neyi ne zaman yapacağını iyi bilir. Benim için önemli olan onu nerede yaptığı değil. Bu sene bir de yeni bir uygulamaya başladık. 5 yıllık kıdemden sonra eğer yasal izinlerinizin yüzde 75’ini de bitirdiyseniz 3 aylık ücretsiz izin verebilirim. Ücretsiz ama döndüğünde de işi burada hazır. Aynı işi veremeyebilirim tabi ki, ama aynı seviyede bir iş veririm. Çünkü özellikle bu Y kuşağı için çok önemli, onların hayata bakış açıları o kadar farklı ki.

Mezunlara tüyolar

Okul ayrımı yapmıyoruz, Türkiye’nin geneline çalışan bir şirketiz. Her iş yabancı dil bilgisini gerektirmiyor, ama uzun vadeli bir kariyer hedefliyorsanız bir kere en başta iyi İngilizce biliyor olmanız lazım. Belli bir kendine güven gerekiyor. Analiz yeteneği yüksek, iletişimi kuvvetli, duruşu olan...

Bu senenin İK uygulamaları

Yaratıcılık ajandasına başladık, şirketteki öneri sistemleri gibi. Ama bunu daha büyük bir olay haline getiriyoruz, yeni bir portal düzenliyoruz. Bunu şirketin ana stratejileriyle birleştirdik, yaratıcı fikir atölyesi açtık. Herkesin her türlü fikri gördüğü ve herkesin her türlü cevabı da gördüğü bir yer olacak.
Bir başka uygulama da, daha isim bulamadık gerçi. Bizim bir performans sistemimiz var ve bu performans sistemi içerisinde hem işle ilgili hem çalışanlarla ilgili hedeflerimiz var. Ama bunun içinde senin kendine ait özel bir hedefin olsun. Neyle ilgili? Kendi hayatını kolaylaştıracak, kendi iş özel hayat kaliteni arttıracak bir hedefin olsun. Bunu o sisteme yazılmasını sağlayacağız, bu biraz da yöneticiyle el sıkışmak gibi.


Kaynak: Yenibiris.com
1430 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.