Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Destekleme Programı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, geçen yıl 100 bin lira olarak uygulanan, öğretim üyelerine her bir proje için verilecek destek miktarını, bu yıl 200 bin liraya çıkardıklarını ifade etti.

Altunbaşak, TÜBİTAK'ta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla düzenlenen "1513&1601 Teknoloji Transfer Ofislerine (TTO) Yönelik Destekleme Programı Sözleşme İmza Töreni"nde, proje masrafı dışında öğretim üyelerine 200 bin lira destek verdiklerini, öğretim üyelerinin bu fırsatı çok iyi kullanmaları gerektiğini belirtti.

Kurum hissesi oranlarının belirlendiğine dikkati çeken Altunbaşak, üniversitelerin oranları, TÜBİTAK'tan öğrenebileceğine işaret etti. Altunbaşak, "Kuruluşunun ilk 10 yılı içinde olan üniversitelere yüzde 20'lik bonus verdik. Kurum hissesini ve proje performans ödülünü çok efektif olarak kullanmanızı bekliyorum" diye konuştu.

TTO'ların görevlendirdiği kişilerin, her öğretim üyesinin kapısını çaldığını anlatan Altunbaşak, "Görevlendirilen kişiler, 'Hocam senin TÜBİTAK, AB projen var mı? Sanayi de birşey yapıyor musun? Proje oluşturman için ne yapabiliriz?' diye soruyorlar, bilgilendiriyorlar. Her öğretim üyemizin bir TÜBİTAK projesi olması lazım. TTO'nun öyle bir hedefi olmalı" ifadelerini kullandı.

"Öğretim üyeleri ARBİS'e katılmalı"

Altunbaşak, toplam Ar-Ge içindeki ticarileşmeye yönelik desteğin yüzde 2'den yüzde 10 çıkarıldığını kaydetti. Bilginin ticarileşmesine önem verdiklerini vurgulayan Altunbaşak, bundan 20 yıl sonra Türkiye'nin lider üniversitelerinin, bu alandaki lider okullardan oluşacağını dile getirdi. Araştırmaya, girişimciliğe ve yeniliğe önem veren üniversitelerin çok hızlı ilerleyeceğine işaret eden Altunbaşak, " TTO 1513, rekabetin inanılmaz kızıştığı, beklentilerimizin çok üzerinde çağrı oldu" dedi.

Fon fırsatlarının öğretim üyelerine duyurulması gerektiğine işaret eden Altunbaşak, bu noktada örnek proje tekliflerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Altunbaşak, tüm öğretim üyelerinin desteklerden haberdar olmaları için Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) katılmaları gerektiğini belirtti. 

Konuşmaların ardından  TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ile 14 üniversite rektörü, Teknoloji Transfer Ofislerinin Desteklenmesi Sözleşmesini imzaladı. Daha sonra toplu fotoğraf çektirildi.


Kaynak: Anadolu Ajansı
6667 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.