TOKİ, 560 bin konut rakamını aştı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '2023'e kadar bir milyon konut' hedefine emin adımlarla ilerliyor.

TOKİ, kasım ayı itibariyle 560 bin konut rakamına ulaştı. Kurumun Türkiye'de konut üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşıladığına dikkat çeken TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, "Özel sektörün yatırım yapmadığı bölgelerde Türkiye coğrafyasına eşit bir hizmet anlayışı ile yatırım yapılmaktadır. TOKİ aynı zamanda kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi hususlara dikkat çekerek, konut piyasasını disipline etmekte ve spekülatif oluşumlara mani olmaktadır." dedi.

2002 yılında 58. Hükümetin kurulmasıyla başlatılan, 59. ve 60. Hükümetler döneminde de devam ettirilen "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" kapsamında 500 bin konut hedefini Haziran 2011'de tutturan TOKİ şimdi, 2023 hedefine kitlendi. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, "2011 yılında kurulan 61. Hükümetimiz döneminde ise Sayın Başbakanımızın TOKİ'ye tevdi ettiği yeni bir 500 bin konut ile birlikte hedefimiz 2023 yılına kadar bir milyon konuta çıkarılmıştır." diye konuştu. Kasım ayı başı itibari ile 81 vilayette 2 bin 472 şantiyede 560 bin konut rakamına ulaşıldığına dikkat çeken TOKİ Başkanı, "Bu 100 bin nüfuslu 22 adet şehir anlamına gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

TOKİ'DE YÖRESEL TASARIM DÖNEMİ

TOKİ'nin yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar inşa edeceğini ifade eden Ahmet Haluk Karabel, idare bünyesinde 'Tasarım Birimi' oluşturulduğunu söyledi. TOKİ Başkanı Karabel, "Bu birim oluşturulmadan önce TOKİ'de genel portföyün yüzde 5'i kadar yerel ve de kültürel mimari örneklerimize uygun konut adacıkları oluşturduk. Erzincan'da, Safranbolu'da, Rize Çayeli'nde yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar inşa ettik. Yeni kurduğumuz tasarım birimi ile birlikte halkımız bir sene içinde ve devamında artık yöresel mimariye uygun konutları görecektir. Tasarım birimindeki çalışmalarımızla birlikte inşa edeceğimiz konut adacıklarını halkımızın beğenisine sunacağız." dedi.

KONUTLARIN YÜZDE 85'İ SOSYAL KONUT

TOKİ Başkanı Karabel'in verdiği bilgiye göre; TOKİ'nin ürettiği konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğinde. Gelir düzeyi alt ve daha aşağıda olan yoksullar ile dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik. Yoksul gruba yönelik üretilen konutlar 45-55 metrekarelik olup peşinatsız 20 yıl vadeli ve yaklaşık 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuluyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekarelik konutlar ise yaklaşık 6 bin lira peşinat ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitle, 15 yıl vadeli olarak satılıyor.

Arsa karşılığı gelir paylaşımı projeleri ile büyük şehirlerin değerli arsalarında, prestij konutlar üretilip yüksek fiyatlara satılarak gelir elde edildiğine ve sosyal konutların finansmanına destek sağlandığına dikkat çeken TOKİ Başkanı, "Böylelikle TOKİ, devletin genel bütçesinden pay almadan yani devlet hazinesine yük olmadan, kendi finansmanını kendisi üretmektedir. Kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında 83 bin 816 konut yapılmıştır. Üretilen konutların yüzde 15'i bu modelde inşa edilmiştir." şeklinde konuştu.

Son 9,5 yılda; 861 okul, 888 spor salonu, 199 hastane, 91 sağlık ocağı, 27 sevgi evi, 20 engelsiz yaşam merkezi, 471 adet ticaret merkezi, 448 ibadethane, 68 kamu hizmet binası, 41 kütüphane inşa edildi. UEFA kriterlerine uygun 6 adet stat da uygulama aşamasında.

VAN'A 15 BİN 341 KONUT

Afet konutu kapsamında 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde Van'da meydana gelen iki depremin sonrasında TOKİ, 300 gün içinde 8 şehir adacığında tüm şehircilik ve arazi üretim çalışmaları dahil önce 175 bin kişinin yaşayacağı 36 bölgede alt yapı ve ısıtma sistemleriyle birlikte 30 bin adetlik konteyner kent oluşturdu. Akabinde üretilen 15 bin 341 kalıcı konut ve 70 sosyal donatı ile depremzedeler konteyner kentlerden kalıcı konutlara taşındı.

260 BİN KONUTLUK KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILDI

Yerel yönetimlerle müştereken başlatılan kentsel yenileme projesiyle toplam 45 bin 404 konutun üretimi tamamlandı. 215 bin 407 konutluk proje ise devam ediyor. Toplamda 260 bin 811 konut üretilecek. TOKİ, tescil edilmiş tarihi kültür varlıklarımızın restorasyonu için kredi veriyor. Bugüne kadar 516 projeye 43 milyon lira kredi açılmış bunlardan 271 proje tamamlandı.

Güney Asya'da meydana gelen deprem ve tsunamide evlerini kaybedenler için Endonezya'nın Banda Aceh bölgesinde 1050 adet konut ile aynı felakette zarar gören Sri Lanka'da 500 adet konut gerekli sosyal donatılarıyla tamamlanarak hizmete sokuldu. 2005'te Pakistan'ın Kuzey Doğusunda meydana gelen deprem sonrasında Jammu ve Kashmir Eyaletinde "Muzafferabad Bölge Hükümet Yönetimi" kompleksi projesi gerçekleştirildi, 2 ilkokul, 2 yurt, 197 adet konut, 12 adet yönetim binası, cami, kolej binası, konferans ve sergi salonu, alışveriş merkezi, misafirhane ve spor salonu yapıldı. 2010 yılında Pakistan'da meydana gelen sel felaketi ardından 4 bin 620 konut ve 37 adet sosyal donatının uygulamaları, 2011 yılının ilk yarısında ihaleleri tamamlanarak başlatıldı, projenin 2013 yılında tamamlanması planlandı. Ayrıca Somali'de, 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire meslek yüksekokulu gibi tesislerin yapımı devam ediyor.

Kamu kuruluşlarının ihtiyacı olan binalar da protokoller çerçevesinde TOKİ tarafından yapılıyor. Bu kapsamda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Gümrük Müsteşarlığı hizmet binaları, PTT Genel Müdürlüğü Posta ve Kargo İşleme Merkezi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Çarpıştırıcı ve Araştırma Merkezi inşa edildi. Maliye Bakanlığı için vergi dairesi binaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na hizmet binaları, İçişleri Bakanlığı için hükümet konakları, rehabilitasyon merkezleri ve huzur evleri ve stadyumlar da İdarenin inşa ettiği kamu binaları arasında yer alıyor.

TOKİ uluslararası düzeyde de finansal ve idari yapısı ile bilinen bir yapı. 12 Kasım 2012 tarihi itibariyle FitchRatings TOKİ'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu 'BB+'dan 'BBB-'ye yükselti. İdarenin uzun vadeli ulusal kredi notunu da 'AA+(tur)'dan 'AAA(tur)'a artırdı.


Kaynak: Cihan Haber Ajansı
963 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.