Trabzon ve Şanlıurfalı girişimci kadınlar buluştu

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen, Trabzon ve Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurullarının desteklediği Trabzon'dan Şanlıurfa'ya Girişimci Kadın Buluşması’nın Trabzon etabı gerçekleştirildi.

TTSO’da yapılan etkinliğin açılışına Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, TTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Zihni Serdar, Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nurcan Göç, Şanlıurfa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun eşi Berna Hacısalihoğlu, TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, her iki ilin icra komitesi üyeleri, kadın girişimciler ve diğer konuklar katıldı.

“KADIN İŞGÜCÜ TOPLUMSAL PLANLAMADA ÖNE ALINMALIDIR”

Toplantının açılışında konuşan TTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Zihni Serdar, girişimciliğin son 40 yıl içinde bilgi toplumuna geçiş sürecinde daha da önem kazandığını belirterek, “Kadın girişimcilerimizin üretme, yeni iş alanları oluşturma, istihdama katkıları nedeniyle ekonomiye önemli katkıları olmaktadır. Kadın işgücünün toplumsal planlamada öne alınması, bu katkıları daha da güçlü kılacaktır. Gelişmiş toplumlarda kadın istihdamı ve aldıkları konum buna önemli bir göstergedir” dedi. Serdar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonominin en stratejik öznesi girişimcidir. AB KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME), kadınları cesaretlendirmek ve kendi işletmelerini kurarak hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaları amacıyla, kadın girişimcilere özel önem vermektedir. Ülkemizde en büyük arzumuz, üreten ve güçlü bir ekonomik yapı, sosyal refah ve iş gücü sağlayabilmektir. Son yıllarda devletin veya diğer kurumların sağladığı destekler, kadın girişimciliğini de etkilemiştir. Günümüz teknolojilerinde ticaret elektronik ortamlara kaymaktadır. Gelecek nesillerin güzel bir dünyada yaşayabilmeleri adına, girişimcilik ruhu taşıyan kadınlarımıza büyük görevler düşmektedir. Umarım ortaya koyacakları değerler desteklenir, toplumun tüm kesimlerine yansıyarak geliştirici, paylaşan ve büyüyen yapıda olurlar.”

Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, iki medeniyet ve tarih şehrinin böyle anlamlı bir birliktelikle buluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek, “Trabzon’un ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek kadın milletvekiliyim. Bu benim adıma çok onur verici bir görev olsa da aslında kadınların siyasete katılımı adına da bir anlamda eksiklik. Buradaki girişimci kadınların, doğuştan getirdikleri nitelikli iç gücünü katacakları iş potansiyelleriyle toplumumuzun ilerlemesine önemli katkıları olacağını, çocuklarımızın onları örnek almasıyla çok önemli adımlar atılacağını düşünüyorum. Küresel pazarlarda daha güçlü konuma geçebilmek ve rekabetçiliği sürdürebilmek adına Türkiye’nin güçlü teknolojili bir yapıdan orta ve yüksek teknolojili bir yapıyla geçişi hayati önem taşımaktadır. Kadının varlık gösterdiği tarımdan sanayiye, bilimden eğitime kadar her alan da gelecekte bahsettiğimiz tüm potansiyellerin merkezinde görevler barındırmaktadır” diye konuştu.

“DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAK BİZE YENİ KAPILAR AÇACAK”

TTSO İl kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nurcan Göç, Şanlıurfalı misafirleri Trabzon’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Girişimci kadınlar olarak Avrupa Birliği perspektifi eşliğinde bir araya gelmenin önemine inanıyoruz. Bu çerçevede dış pazarlara açılmadan önce kendi ülkemizdeki ekonomik ve kültürel zenginliklerin farkına varmanın büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Hem turizm, hem sanayi alanında hem de zanaat içerikli ürünler anlamında bu yakınlaşmanın, deneyim paylaşımının bizlere çok büyük kapılar açacağına inanıyorum. AB Türkiye Delegasyonunun da desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik kapsamında aslında birbirine çok benzeyen ama uzak düşen bölgelerimizi tanıma ve tanıtma fırsatı elde edeceğiz. Birlikte ekonomik anlamda yepyeni bir süreci başlatmış olacağız” dedi.

“BU KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ MODEL OLACAK”

Şanlıurfa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı ise, Trabzon – Şanlıurfa kardeşliğinin tüm Kadın Girişimciler Kurulları içinde model olacağına inandıklarını belirterek, “Her iki şehrin de tarih, turizm, gastronomi gibi ortak değerleri var. İşbirliğini güçlendirmek ve ileri taşımak için buradayız. Aslında bizim dostluğumuz Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında Şanlıurfa’da oynanan Türkiye Kupası finaliyle başladı. O zaman otellerde yer bulamayan yaklaşık 3 bin Trabzonsporluyu evlerimizde misafir etmiştik. Bu ilişkiye daha da ileriye taşıyacağız. Çünkü kadınlar daha cevval ve cesur” ifadesini kullandı.

TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse ise yapılan çalışmalar hakkında konuklara bilgi verdi.

Plaket töreninin ardından etkinlik Avrupa Birliği ve Türkiye'de Kadının Durumu konulu panel, web sayfası tasarımı eğitimi, e-ticaret, hedef planlama ve reklam eğitimleri ile devam etti.

Trabzon'dan Şanlıurfa'ya Girişimci Kadın Buluşması’nın ikinci günü olan 6 Ağustos’ta saat 09.30'da forum - panel şeklinde gerçekleştirilecek olan oturumda Trabzonlu ve Şanlıurfalı kadınlar kendi deneyimlerinden söz edecek, karşılıklı olarak geliştirebilecekleri yatırım olanaklarını değerlendirecekler. KOSGEB ve TKDK uzmanları katılımcılara yatırımcı destek imkânlarını anlatacak, sorularını yanıtlayacak.


Kaynak: ttso.org.tr
498 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.