Trabzon'dan Güney Afrika'ya 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret eden Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Tshepo Ranamane ile işbirliği ve yatırım imkânlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Tshepo Ranamane, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’dan Güney Afrika’ya 2019’da fındık ve araç yedek parçasından oluşan 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, “Trabzon’dan 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Güney Afrika ile de daha geniş kapsamlı bir ticaretimiz olmasını arzu ediyoruz” dedi. Hacısalihoğlu, Trabzon’daki yatırım olanakları ve sanayi kollarının tanıtıldığı filmi de izleyen Ranamane’ye kentin tarihi, ticareti ve yatırım olanakları konusunda kapsamlı bilgiler verdi. Hacısalihoğlu, Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin geniş bir hinterlanda hitap edebilecek konumuyla bölgedeki en önemli yatırım imkanlarından biri olacağını da vurgulayarak, Güney Afrikalı yatırımcıları davet etti.

Güney Afrika Ticaret Ataşesi Ranamane, Trabzon’a son bir yıl içinde büyükelçilik olarak ikinci ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “İlişkilerimizi adım adım güçlendirmeye gayret ediyoruz. Güney Afrika’da üyelerinizin ilgilendiği sektörlerde yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız. Afrika Kıtası’nın 1,2 milyar nüfusu var ve talep çok yüksek. Birçok işbirliği alanı bulunuyor. Ticaret ve yatırım ortaklıkları kurmak istiyoruz. Tarım ürünleri, enerji, balıkçılık, gemi inşası gibi alanlarda yatırım veya tecrübe paylaşımı yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Ranamane, Şubat 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde İstanbul’da düzenlenecek olan iki ülke işadamları arasındaki işbirliği görüşmeleri etkinliğine Trabzonlu işadamlarını da davet ederek, “Türkiye’de Güney Afrikalı öğrenciler çok fazla. Bu öğrenciler ülkelerine dönerken iş yapma ve yaşama kültüründen de parçalar getiriyorlar. Bu nedenle kültürlerimizin birçok ortak özelliği var. Güvenlik konusunda her geçen gün gelişme kaydediyoruz. Güney Afrika’da yatırım yapmak isteyen işadamlarına kuruluş aşamasında, elektrik, su ve vergi konularında teşviklerimiz var. Ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) da bu konuda çalışmalar yapıyor” ifadesini kullandı.

Başkan Hacısalihoğlu, ziyaretinin anasına Ranamane’ye plaket takdim etti.


Kaynak: ttso.org.tr
500 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.