TÜBİTAK'tan bir ilk daha!

TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü yazılım geliştirme alanında referans kabul edilen "CMMI Seviye 4" ile derecelendirildi.

TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), yazılım geliştirme organizasyonları için referans model olarak kabul edilen "CMMI Seviye 4" ile derecelendirildi. Kamuda ilk yüksek olgunluk seviyesine sahip kurum olmayı başaran Enstitü, uluslararası standartlarda yürüttüğü yazılım geliştirme faaliyetlerini ve projelerini nicel ve istatistiksel olarak yönettiğini belgeledi.

TÜBİTAK'ın internet sitesinde yeralan duyuruya göre, YTE bünyesinde yürütülen "CMMI Seviye 4" kıymetlendirme çalışması, 8-17 Ocak 2014 tarihleri arasında CMMI Institute tarafından yetkilendirilen Summit Process Engineering firmasından Yüksek Olgunluk Baş Denetçisi Wayne Littlefield liderliğinde ve enstitüde yürütülen tüm yazılım geliştirme projelerinin yüzde 100 kapsama alınması ile gerçekleştirildi.

"CMMI Seviye 4" Belgesi, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ve Enstitü Müdürü Dr. Murat Kahraman Güngör'e, Littlefield tarafından TÜBİTAK Başkanlık binasında yapılan törenle takdim edildi.

Kamu ve özel sektöre Ar-Ge içerikli yazılım çözümleri sunmak ve e-dönüşüm hizmetleri vermek üzere kurulan Enstitü, 2008 yılında "CMMI Seviye 3" olgunluk düzeyine ulaşan ilk kamu kurumu olmuştu. "CMMI Seviye 4"e ulaşan ilk kamu kurumu olmayı da başaran Enstitü, bu konuda Türkiye'de yazılım sektörüne örnek teşkil etme ve birikimlerini sektörle paylaşma vizyonu ile çalışmalarına devam ediyor.

CMMI modeli nedir?

ABD'de Carnegie Mellon Üniversitesi CMMI Enstitüsü sahipliğinde sürdürülen CMMI modeli; kamu, sanayi ve Software Engineering Institute (SEI) ortak çalışması ile geliştirildi. "CMMI Seviye 4"e ulaşmış olmak, yazılım geliştirme süreçlerinin ölçülebilir, nicel olarak yönetilebilir, tahmin edilebilir ve tekrarlanabilir olduğunu ispatlamak anlamına geliyor. Bir başka deyişle bu derecelendirme, kurumsal kazanımlardan elde edilen ve sayısal olarak kullanabilecek güvenilir süreç verilerinin olduğunu, stratejik hedeflere katkı sağlayan süreçlerin istatistiksel olarak yönetildiğini, süreçlerin insanlardan, ekiplerden ve özel nedenlerden bağımsız olarak kurum içinde benzer şekilde uygulandığını objektif olarak gösteriyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı
8807 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.