Türkiye ile Çin Ticarette Milli Parayla Ticarete Geçiyor

Çin'de temaslarını sürdüren Erdoğan, başkent Pekin'deki Türkiye - Çin Halk Cumhuriyeti İş Forumu'na katıldı. Gezinin ikinici gününde Erdoğan görüşmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

YEREL PARAYLA TİCARET

Cumhurbaşkanı iş adamlarının ve iki ülkenin yetkililerinin bir dizi görüşmeleri sonrası sağlanan anlaşmaları anlattı. Erdoğan döviz kuru baskısından kurtulmak için deki aşırı oynaklık sebebiyle iki ülke arasındaki ticarette yuan ve liranın kullanımı konusunun etraflıca görüşüldüğünü söyledi.

ÇİN KREDİSİ

Erdoğan hazine müsteşarlığı ile, çin kalkınma bankası arasında imzalanan mali işbirliği anlaşması, Türkiye'de gerçekleştirilecek büyük çaplı projeler için fininsman kaynağı sağlayacağını söyledi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

- Çin ile 2000 yılında 1,24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün 22 milyar dolara çıkmış durumda. Bu rakamın dengeli bir hale kavuşması için beraberce çaba göstermemiz gerekiyor. Bu konuda Çin'in yapacağı yatırımlar büyük önem taşıyor.

- Bir Türk-Çin Üniversitesi kurulmasını da ciddi anlamda önemsiyoruz.

- Ülkemizi ziyaret eden Çinli turist sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak yurt dışına çıkan Çinli turist sayısının 100 milyonu aştığı dikkate bakındığında ülkemize düşen payın az olduğunu görüyoruz.

TEMASLAR SÜRÜYOR

Erdoğan'ın çin gezisi 5 gün sürecek. İki ülke iş adamları arasında ticari anlaşmalara imza atılması bekleniyor.


Kaynak: Haberler.com
4282 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.