Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı üretildi

Şirketlerin, savunma sanayiinde dışa bağımlılığı sona erdirmek için yürüttükleri çalışmalar meyvelerini veriyor. Yerli insansız hava araçlarının TSK envanterine girmesinin adından, tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı üretildi.

Yerli insansız hava araçlarının TSK envanterine girmesinin adından, insansız araçlarıyla ilgili 12 yıldır çalışma yapan Global Teknik AŞ mühendisleri, tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti.

İlk üretilen İDA, 30 knot hız yapabiliyor ve uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk edilip idaresi sağlanıyor. Araca radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları gibi parçalar da monte edilebiliyor. Böylelikle, preditörler gibi aynı zamanda taarruz ve savunmada da kullanılabiliyor.

Global Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, 4,5 metre boyunda ilk insansız deniz aracını 4 yıl önce tamamladıklarını bu aracın uydu aracılığı ile dünyanın her bir bölgesinde görev alacağını ifade etti. Bu sistemin geliştirilmiş 2. versiyonunu da ürettiklerini dile getiren Karalar, "7 metre boyunda üzerindeki aracın birkaç ay içinde suda testlerine başlayabileceğiz. Dünyada sayılı bir ürün olacak." dedi.


Kaynak: Zaman
1227 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.