Türkiye'ye Ucuz Gaz Müjdesi

Türkiye enerjide alanında önemli anlaşmalara imza atarken, ucuz Erbil gazı için süreç netleşti. Irak Kürt yönetimi, yapılan anlaşma gereğince Erbil doğalgazını Türkiye'ye yüzde 50 daha ucuza verecek.

2017 yılında Türkiye'ye gelmesi beklenen doğalgazın kapasite artışının yanı sıra öngörülen tarihten önce gelmesi bekleniyor. Bölgesel Kürt Yönetimi İmar ve Kalkınma Bakanı Derbas Resul, Türkiye ile 50 yıllık gaz ve petrol anlaşması yapıldığını belirterek, "Tüm süreçler Irak Anayasası'na uygun olarak işliyor. 2017 yılına kadar gazın getirilmesi öngörülüyor. Bizim iç tüketimimizde fazlalık olduğunda bunu Türkiye'ye verebiliriz" dedi. Doğalgaz fiyatınınTürkiye'nin bugün ithal ettiği rakamlardan yaklaşık yüzde 50 oranında daha ucuz olması bekleniyor. Yetkililer, gaz anlaşmasındaki fiyatın Türkiye'nin Azerbaycan, İran, Rusya'dan aldığı gaz fiyatından düşük olduğunu belirtiyor. Anlaşma kapsamında, iç tüketimin yüzde 40'ına denk gelen 20- 30 milyar metreküplük doğalgaz Türkiye'ye gelecek. Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.

13 SAHADA ARAMA

Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapılan anlaşma; doğalgaz, petrol, sahalar ve boru hatları olmak üzere 4 ayaktanoluşuyor. Anlaşma ile Türkiye, Kuzey Irak'ta 13 sahada petrol ve gaz arama çalışması yapacak. Sondaj çalışmaları için teknik ekipler bir araya gelecek.

YENİ ORTAKLIKLAR YOLDA

Petrol ve gaz arama faaliyetleri için Azerbaycan ve İran gibi ülkelerle de yeni ortaklıklara gidilebileceği ifade ediliyor. Türkiye'de 50 şirket kara ve denizlerdeki 364 ruhsatlı alanda petrol ve doğalgaz arama faaliyetinde bulunuyor. Geçen yıl Türkiye'de 95 arama ve tespit, 73 üretim olmak üzere toplam 168 kuyu açılarak 267 bin metre sondaj gerçekleştirildi. 2013 yılında açılan kuyuların 42'sinde petrol, 5'inde ise doğalgaz bulundu.


Kaynak: Habervaktim.com
6702 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.