Ucuz Petrol Üretebiliriz!

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Önal, AB'nin kritik hammadde diye tanımladığı ve ileri teknolojinin girdisi 14 madenin 12'sinin Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin yeraltı kaynaklarının değerlendirmesi için faaliyet gösteren Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, madenciliğin ülke ekonomisindeki yeriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Üretim çok düşük

 

Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 95’inin halen fosil yakıtlardan elde edildiğini hatırlatan Önal, “Eğer üretmezseniz dışarıdan almak zorundasınız. Türkiye’nin hızla madenlerini üretmesi lazım” yorumunu yaptı.

Anadolu’da 70 türlü maden minerali bulunduğunu da vurgulayan Önal, “Bunların sadece 10 binde birini üretiyoruz. Bu kadar maden zengini olan bir ülkede maden aranmıyor” ifadesini kullandı. Önal, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye birçok madende dünyada sıralı ülkeler arasında. AB’nin stratejik madde dediği 40 maden var. Bunların 34’üne sahibiz. Kritik hammadde denilen 14 madenin de 12’sine sahibiz.”

Maden Bakanlığı kurulmalı

Önal’ın bahsettiği 12 maden Antimon, kobalt, florit, grafit, florit, tungsten, neodimyum, indiyum, magnezyum, galyum ve sezyum. Bunların ileri teknolojinin hammaddeleri olduğunu vurgulayan Önal, “Neodimyum olmasa MR, seryum olmasa lazer ışını olmaz. Buna rağmen çok azını üretiyoruz, ithal etmek zorunda kalıyoruz. Eksiğimiz arama olmaması” dedi. Bu zengin kaynaklara rağmen Türkiye’de bir maden bakanlığının bulunmadığını belirten Önal, hükümete çağrıda bulundu: “Yıllardır öneriyoruz. Türkiye’de maden bakanlığı olmalı.”

Kömürden üretilen petrolün varili 65 $

Türkiye'nin petrol ihtiyacına yönelik öneriler yapan Prof. Dr. Önal, şunları söyledi: "Bugün petrolün varil fiyatı 100 doların üstünde. Ama kömürden üretilen petrolün fiyatı 65 dolar. Mevcut rezervleri kullanırsak Türkiye petrol ihtiyacının önemli kısmını kömürden elde edebilir. Üretilen petrol de çok kaliteli. Sadece petrol değil doğalgaz bile üretebilir. Nitekim TÜBİTAK ve İTÜ işbirliği ile pilot proje olarak Tunçbilek'te üretiyor. Sonuç olarak teşvik önemli. Sadece yatırıma teşvik vermekle sınırlı kalınmamalı. Mutlak suretle bütün aramalara hatta sondajlara bile teşvik verilmeli."

70 milyar dolarlık üretime çıkabiliriz

Cari açığın sebebinin maden ürünleri ithalatı olduğunu aktaran Önal, "Buna rağmen Türkiye'nin yıllık hammadde olarak maden üretim değeri 60-70 milyar dolar olması gerekirken 15 milyar dolar civarında. Buradan anladığımız kadarıyla cari açığı kapatmak ve 2023 hedefine ulaşmak ancak madenlerle mümkün olur. Yani cari açığın ilacı madencilikte. İyi planlama ile eminim ki Türkiye enerji ihtiyacının büyük kısmını kendi karşılayabilir" dedi.


Kaynak: Bugün
1239 kez okundu
Giriş
Üye değil misiniz? Altın Üye ya da Gümüş Üye olmak için tıklayınız.