Zam istemek atılma sebebi olamayacak!
Sendika üyesi olan bir işçi, basın açıklamasıyla iş yerini eleştirdi, ücretten şikayet etti, işten atıldı. Yargıtay ise işvereni haksız bulup işçinin işe iadesine karar verdi.
Çalışma şartlarının iyileştirilmesi için talepte bulunan işçiye Yargıtay'dan iyi haber geldi. Yargıtay'ın kararı, işvereni eleştirdiği ve ücretinin artırılmasını istediği için sözleşmesi feshedilen bir işçinin açtığı dava sonucunda geldi.
Türkiye'den Dilek Gedik'in haberine göre Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin verdiği karara konu olan olayda iş yerinde sendika üyesi olan bir işçi, basın açıklaması ile çalıştığı kuruma yönelik bazı eleştirilerde bulundu. İşveren de söz konusu işçinin sözleşmesini, "Disiplinsiz davranışları ve kurum yöneticilerini küçük düşürdü" gerekçesi ile sona erdirdi.
İşçi, sözleşmesinin feshinin geçersiz olduğunu belirterek, işe iadesine karar verilmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Ancak yerel mahkeme işçinin bu isteğini reddetti. Temyize giden işçinin dosyasını görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, iş sözleşmesinin feshinin haklı bulunmadığını bildirdi ve işçinin işe iadesine karar verdi.
Benzer davalarda emsal teşkil edecek kararın grekçesinde, "Yapıcı ve objektif ölçüler içerisinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili eleştiri ya da işletmedeki bozukluk ya da uygunsuzluklara ilişkin eleştiri söz konusu olduğunda, geçerli bir fesihten bahsedilemez" denildi.
Kararda ayrıca "Kurumdaki çalışma şartları ve ücretlerinde iyileştirme talebinde bulunulması geçerli fesih sebebi değildir" görüşüne de yer verildi. Ayrıca işçinin sendika üyesi olması, toplantıya katılması ve toplantıda şikayet ve talepte bulunmasının doğal olduğu da belirtildi.